Wykonanie
Składniki (1 duża babka):- 350g
mąki- 2 łyżki
kakao- 160g
cukru- 3/4 łyżeczki
sody- 125ml
oleju- 300ml
mlekaDo miski wlać mokre składniki, dodać suche i dokładnie wymieszać na jednolitą, gęstą masę. Ciasto wylewamy do natłuszczonej formy na babkę i wstawić do nagrzanego do 200ºC na 40min. Gdy babka ostygnie możemy ją polać dowolną polewą (u mnie z
białej czekolady, ale lepsza będzie polewa z
gorzkiej czekolady lub ta zrobiona z
masła,
cukru i
kakao*) i posypać ulubionymi dodatkami.
Do rondelka nalewamy 3 łyżki gorącej
wody i wsypujemy 3 łyżki
cukru pudru. Mieszamy aż
cukier się rozpuści a
potem dodajemy
masło posiekane w drobną kostkę (100g). Gdy składniki się połaczę, zdejmujemy rondelek z ognia i dosypujemy 3 łyżki naturalnego
kakao cały czas mieszając, by nie powstały grudki. Gdy masa trochę ostygnie i lekko zgęstnieje polewamy nią ciasto i pozostawiamy do dalszego zastygnięcia.