Wykonanie
HomeZUPYzupa szparagowa z
koperkiemPrzedstawiam Wam ciekawy przepis na pyszną potrawęProdukty:1 pęczek
szparag1 łyżka
wegety3 łyżki gęstej
śmietany2 łyżki drobno pokrojonego
koperkupieprz ziarnisty 6-7 szt
ziele angielskie 5 szt
sólLane kluseczki:3
jajka3 łyżki
mąkiWykonanie:
Szparagi obieramy gotujemy w osolonej wodzie..Po ugotowaniu przeciskamy przez sito.dodajemy
wegetę ,
ziele angielskie ,
pieprz ziarnisty.Gotujemy około 10 minut..dodajemy
koperek,
śmietanę hartowaną przegotowujemy..wlewamy lane kluseczki..przegotowujemy..Jak ktoś lubi może zetrzeć pół gałki muszkatołowej/ja wolę bez/..Uwielbiam tą zupę ..czekam cały rok na niąMożna także zrobić z
wody z wcześniej ugotowanych szparag/ja tak wykorzystuje płyn/..Kilka słów o szparagach z Wikipedii
Szparag (Asparagus L.) – rodzaj bylin należących do rodziny szparagowatych. Obejmuje co najmniej 211 gatunków, z których większość występuje w Afryce. W Polsce dziko rośnie tylko jeden gatunek z tego rodzaju –
szparag lekarski (A. officinalis), jako efemerofity notowane są poza tym
szparag cienkolistny (A.tenuifolius) i
szparag ostrolistny (A. acutifolius). Charakterystyczną cechą morfologiczną zaliczanych tu roślin jest zredukowanie liści do łusek i pełnienie funkcji asymilacyjnych przez spłaszczone lub włosowato cienkie gałęziaki.
Szparag lekarski jest uprawiany i spożywany jako warzywo. Szereg gatunków uprawianych i wykorzystywanych jest jako rośliny ozdobne, w szczególności
szparag Sprengera (A. densiflorus) i
szparag pierzasty (A. setaceus).źródło: pl.wikipedia.orgPowiązany przepis:drożdżówki z
seremsernik z
polewą czekoladowąWspółpracaO bloguWitam. Pomysł na tego bloga wziął się stąd, że zobaczyłem w internecie reklamę akcesoriów kuchennych i pisało w niej "Ugotujmy Coś". I pomyślałem, że to dobra nazwa na blog kulinarny. Zarejestrowałem więc domenę ale że sam nie mam czasu prowadzić tego bloga to zaprosiłem do współpracy Jolantę (mam nadzieję, że kiedyś wspólnie przygotujemy jakąś potrawę na blog :-) ). Ja na blogu zajmuję się obróbką zdjęć i sprawami technicznymi. Jeszcze dodam, że lubię i gotować i zjeść coś smacznego a moje ulubione programy kulinarne to "Makłowicz w podróży", "Smaki Polskie” oraz "Dzika kuchnia", który był częścią Tajemnic kniei. Pozdrawiam.Krzysztof Milewski, Administrator
Gotowanie jest moją pasją od zawsze. Lubie gotować i eksperymentować. Podróże przyczyniły do rozszerzenia mojego sposobu patrzenia na smaki i gotowanie.Niemniej ciągle się uczę i podpatruje, analizuje i wyciągam wnioski. Mam nadzieję, że moje potrawy przypadną Państwu do gustu.Jolanta Marcinkiewicz, autorka wpisówZakaz kopiowania zdjęć z naszego bloguNajnowsze wpisyflaki wołowetort walentynkowyzapiekanka z
brokułami i
kurczakiemAKTUALNOŚCI
ALKOHOLE DOMOWEBEZ KATEGORIIDANIA DIETETYCZNEDANIA GŁÓWNEDANIA
MIĘSNEDANIA REGIONALNEDANIA WEGETARIAŃSKIE / BEZMIĘSNEDANIA Z
KARKÓWKIKREMY
NAPOJE / KOKTAJLEPRZYSTAWKI
RYBY /
OWOCE MORZASAŁATKI / SURÓWKISŁODKOŚCISOSYZUPYStrony
CIASTECZKADOBRE RADYKONTAKTPRZELICZNIK KULINARNYSAVOIR-VIVRE PRZY
STOLEWspółpracaPopularne przepisychałwowiec bez pieczenia
karkówka pieczona w piekarnikuMetaZaloguj sięKanał RSS z wpisamiKanał RSS z komentarzamiWordPress.orgPolecamy