Wykonanie
HomeSŁODKOŚCIplacek
jogurtowy na
olejuPolecam przepis na placek
jogurtowy z
olejem i
owocami..Produkty:ciasto:2,5 szklanki
mąki tortowej500 ml
jogurtu2/3 szklanki
cukrucukier wanilinowy160 ml
oleju3
jajka2 łyżeczki czubate
proszku do pieczenia..+dowolny
owoc ja miałam
jabłka i
moreleokruchy:1/4 kostki
masła3 łyżki
cukru1/2 szklanki
mąkicukier wanilinowywykonanie:Wszystkie składniki powinny być świeże i
mieć temperaturę pokojową.
Jajka rozdzielamy i z
białek ubijamy pianę ,dodajemy po jednym
żółtku z 1/3
cukru zmieszanego z
cukrem wanilinowym dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy
jogurt,
olej ciągle mieszając. ,Na koniec delikatnie mieszając dodajemy przesianą
mąkę z
proszek do pieczenia. .Formę 25 x 30 cm smarujemy tłuszczem (
olej lub
margaryna) oprószamy
mąką ziemniaczaną lub wykładamy papierem do pieczenia… wylewamy przygotowane ciasto.Na masę
jogurtową wykładamy
owoce.Przygotowujemy kruszonkę:
Mąkę,
cukier,
cukier waniliowy i posiekane
masło wyrabiamy do momentu powstania grudek. Gdyby ciasto okazało się za suche dodajemy odrobinę
masła, gdy za mokre –
cukru. Kruszonką posypujemy
owoce.Pieczemy w temperaturze 160-170 stopni ok. 50 minut (do suchego patyczka).Posypujemy
cukrem pudrem..Zyczę smacznegoPowiązany przepis:kotlety siekane drobiowe z
pieczarkamikapusta młoda gotowana z
koperkiemWspółpracaO bloguWitam. Pomysł na tego bloga wziął się stąd, że zobaczyłem w internecie reklamę akcesoriów kuchennych i pisało w niej "Ugotujmy Coś". I pomyślałem, że to dobra nazwa na blog kulinarny. Zarejestrowałem więc domenę ale że sam nie mam czasu prowadzić tego bloga to zaprosiłem do współpracy Jolantę (mam nadzieję, że kiedyś wspólnie przygotujemy jakąś potrawę na blog :-) ). Ja na blogu zajmuję się obróbką zdjęć i sprawami technicznymi. Jeszcze dodam, że lubię i gotować i zjeść coś smacznego a moje ulubione programy kulinarne to "Makłowicz w podróży", "Smaki Polskie” oraz "Dzika kuchnia", który był częścią Tajemnic kniei. Pozdrawiam.Krzysztof Milewski, Administrator
Gotowanie jest moją pasją od zawsze. Lubie gotować i eksperymentować. Podróże przyczyniły do rozszerzenia mojego sposobu patrzenia na smaki i gotowanie.Niemniej ciągle się uczę i podpatruje, analizuje i wyciągam wnioski. Mam nadzieję, że moje potrawy przypadną Państwu do gustu.Jolanta Marcinkiewicz, autorka wpisówZakaz kopiowania zdjęć z naszego bloguNajnowsze wpisyflaki wołowetort walentynkowyzapiekanka z
brokułami i
kurczakiemAKTUALNOŚCI
ALKOHOLE DOMOWEBEZ KATEGORIIDANIA DIETETYCZNEDANIA GŁÓWNEDANIA
MIĘSNEDANIA REGIONALNEDANIA WEGETARIAŃSKIE / BEZMIĘSNEDANIA Z
KARKÓWKIKREMY
NAPOJE / KOKTAJLEPRZYSTAWKI
RYBY /
OWOCE MORZASAŁATKI / SURÓWKISŁODKOŚCISOSYZUPYStrony
CIASTECZKADOBRE RADYKONTAKTPRZELICZNIK KULINARNYSAVOIR-VIVRE PRZY
STOLEWspółpracaPopularne przepisychałwowiec bez pieczenia
karkówka pieczona w piekarnikuMetaZaloguj sięKanał RSS z wpisamiKanał RSS z komentarzamiWordPress.orgPolecamy