Wykonanie
HomeSŁODKOŚCIdrożdżówki z
seremPrzedstawiam Wam ciekawy przepisProdukty:Ciasto:3
żółtka (w temperaturze pokojowej)100 g
masła, bardzo miękkiego35 g świeżych
drożdży3 łyżki
cukru250 ml dobrze ciepłego (ale nie gorącego)
mleka350 g
mąki pszennej, np. tortowej1/2 łyżeczki
soliNa wierzch:
żółtko roztrzepane z 1 łyżka
mlekaNadzienie:500 g /sera białego,
twarogu z wiaderka 3 krotnie zmielonego/4 łyżki
cukru2
jajka1 łyżka
cukru wanilinowegopół słoika np.
wiśni drylowanych lub innego
owocuWykonanie:Wszystkie produkty muszą być w temperaturze pokojowej..
Mąkę przesiewamy do miski.
drożdże rozkruszamy do kubka wlewamy 100 ml podgrzanego
mleka ,dodajemy
mąkę i
cukier ..Rozczyn musi
mieć konsystencje gęstej
śmietany..odstawiamy do wyrośnięcia..
żółtka rozbełtamy w kubku.wlewamy do
mąki ,wyrośnięty rozczyn ,ciepłe
mleko,
sól.Wyrabiamy ciasto aż będzie gładkie ,jednolite ..dodajemy roztopione
masło i łączymy z
ciastem drewnianą łyżką..aż do momentu wchłonięcia przez ciasto tłuszczu..jeżeli tłuszcz sie źle wchłania można delikatnie przesypać
mąką wówczas owiele szybciej sie wchłonie…Ciasto ,przykrywamy lniana ściereczką ,stawiamy w ciepłe miejsce na około 1 h..może być dłużej..W międzyczasie przygotowujemy nadzienie.Do
sera dodajemy
jajka ,
cukier,
cukier wanilinowy.dokładnie mieszkamy.dodajemy
wiśnie drylowane lub inny
owoc..Wygarowane ciasto wykładamy na stolnice posypane
mąką..
Tworzymy wałek .kroimy na kawałki około 3 cm..spłaszczamy do srodka wkładamy farsz..formujemy kulki .wkładamy na blachę podsypaną
mąką..odstawiamy na około 20 minut do wyrośnięcia..Smarujemy każdą
bułkę rozkłóconym
żółtkiem z
mlekiem..Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 25 minut..Po wyciągnięciu można polukrować..Życzę smacznegoPowiązany przepis:kotlety drobiowe z
szynkązupa szparagowa z
koperkiemWspółpracaO bloguWitam. Pomysł na tego bloga wziął się stąd, że zobaczyłem w internecie reklamę akcesoriów kuchennych i pisało w niej "Ugotujmy Coś". I pomyślałem, że to dobra nazwa na blog kulinarny. Zarejestrowałem więc domenę ale że sam nie mam czasu prowadzić tego bloga to zaprosiłem do współpracy Jolantę (mam nadzieję, że kiedyś wspólnie przygotujemy jakąś potrawę na blog :-) ). Ja na blogu zajmuję się obróbką zdjęć i sprawami technicznymi. Jeszcze dodam, że lubię i gotować i zjeść coś smacznego a moje ulubione programy kulinarne to "Makłowicz w podróży", "Smaki Polskie” oraz "Dzika kuchnia", który był częścią Tajemnic kniei. Pozdrawiam.Krzysztof Milewski, Administrator
Gotowanie jest moją pasją od zawsze. Lubie gotować i eksperymentować. Podróże przyczyniły do rozszerzenia mojego sposobu patrzenia na smaki i gotowanie.Niemniej ciągle się uczę i podpatruje, analizuje i wyciągam wnioski. Mam nadzieję, że moje potrawy przypadną Państwu do gustu.Jolanta Marcinkiewicz, autorka wpisówZakaz kopiowania zdjęć z naszego bloguNajnowsze wpisyflaki wołowetort walentynkowyzapiekanka z
brokułami i
kurczakiemAKTUALNOŚCI
ALKOHOLE DOMOWEBEZ KATEGORIIDANIA DIETETYCZNEDANIA GŁÓWNEDANIA
MIĘSNEDANIA REGIONALNEDANIA WEGETARIAŃSKIE / BEZMIĘSNEDANIA Z
KARKÓWKIKREMY
NAPOJE / KOKTAJLEPRZYSTAWKI
RYBY /
OWOCE MORZASAŁATKI / SURÓWKISŁODKOŚCISOSYZUPYStrony
CIASTECZKADOBRE RADYKONTAKTPRZELICZNIK KULINARNYSAVOIR-VIVRE PRZY
STOLEWspółpracaPopularne przepisychałwowiec bez pieczenia
karkówka pieczona w piekarnikuMetaZaloguj sięKanał RSS z wpisamiKanał RSS z komentarzamiWordPress.orgPolecamy