ßßß Cookit - przepis na drożdżówki z serem

drożdżówki z serem

nazwa

Wykonanie

Home
SŁODKOŚCI
drożdżówki z serem
Przedstawiam Wam ciekawy przepis
Produkty:
Ciasto:
3 żółtka (w temperaturze pokojowej)
100 g masła, bardzo miękkiego
35 g świeżych drożdży
3 łyżki cukru
250 ml dobrze ciepłego (ale nie gorącego) mleka
350 g mąki pszennej, np. tortowej
1/2 łyżeczki soli
Na wierzch:
żółtko roztrzepane z 1 łyżka mleka
Nadzienie:
500 g /sera białego, twarogu z wiaderka 3 krotnie zmielonego/
4 łyżki cukru
2 jajka
1 łyżka cukru wanilinowego
pół słoika np.wiśni drylowanych lub innego owocu
Wykonanie:
Wszystkie produkty muszą być w temperaturze pokojowej..Mąkę przesiewamy do miski.drożdże rozkruszamy do kubka wlewamy 100 ml podgrzanego mleka ,dodajemy mąkę i cukier ..Rozczyn musi mieć konsystencje gęstej śmietany..odstawiamy do wyrośnięcia..żółtka rozbełtamy w kubku.wlewamy do mąki ,wyrośnięty rozczyn ,ciepłe mleko,sól.Wyrabiamy ciasto aż będzie gładkie ,jednolite ..dodajemy roztopione masło i łączymy z ciastem drewnianą łyżką..aż do momentu wchłonięcia przez ciasto tłuszczu..jeżeli tłuszcz sie źle wchłania można delikatnie przesypać mąką wówczas owiele szybciej sie wchłonie…
Ciasto ,przykrywamy lniana ściereczką ,stawiamy w ciepłe miejsce na około 1 h..może być dłużej..
W międzyczasie przygotowujemy nadzienie.
Do sera dodajemy jajka ,cukier,cukier wanilinowy.dokładnie mieszkamy.dodajemy wiśnie drylowane lub inny owoc..
Wygarowane ciasto wykładamy na stolnice posypane mąką..
Tworzymy wałek .kroimy na kawałki około 3 cm..spłaszczamy do srodka wkładamy farsz..formujemy kulki .wkładamy na blachę podsypaną mąką..odstawiamy na około 20 minut do wyrośnięcia..
Smarujemy każdą bułkę rozkłóconym żółtkiem z mlekiem..
Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 25 minut..
Po wyciągnięciu można polukrować..
Życzę smacznego
Powiązany przepis:
kotlety drobiowe z szynką
zupa szparagowa z koperkiem
Współpraca
O blogu
Witam. Pomysł na tego bloga wziął się stąd, że zobaczyłem w internecie reklamę akcesoriów kuchennych i pisało w niej "Ugotujmy Coś". I pomyślałem, że to dobra nazwa na blog kulinarny. Zarejestrowałem więc domenę ale że sam nie mam czasu prowadzić tego bloga to zaprosiłem do współpracy Jolantę (mam nadzieję, że kiedyś wspólnie przygotujemy jakąś potrawę na blog :-) ). Ja na blogu zajmuję się obróbką zdjęć i sprawami technicznymi. Jeszcze dodam, że lubię i gotować i zjeść coś smacznego a moje ulubione programy kulinarne to "Makłowicz w podróży", "Smaki Polskie” oraz "Dzika kuchnia", który był częścią Tajemnic kniei. Pozdrawiam.
Krzysztof Milewski, Administrator
Gotowanie jest moją pasją od zawsze. Lubie gotować i eksperymentować. Podróże przyczyniły do rozszerzenia mojego sposobu patrzenia na smaki i gotowanie.
Niemniej ciągle się uczę i podpatruje, analizuje i wyciągam wnioski. Mam nadzieję, że moje potrawy przypadną Państwu do gustu.
Jolanta Marcinkiewicz, autorka wpisów
Zakaz kopiowania zdjęć z naszego blogu
Najnowsze wpisy
flaki wołowe
tort walentynkowy
zapiekanka z brokułami i kurczakiem
AKTUALNOŚCI
ALKOHOLE DOMOWE
BEZ KATEGORII
DANIA DIETETYCZNE
DANIA GŁÓWNE
DANIA MIĘSNE
DANIA REGIONALNE
DANIA WEGETARIAŃSKIE / BEZMIĘSNE
DANIA Z KARKÓWKI
KREMY
NAPOJE / KOKTAJLE
PRZYSTAWKI
RYBY / OWOCE MORZA
SAŁATKI / SURÓWKI
SŁODKOŚCI
SOSY
ZUPY
Strony
CIASTECZKA
DOBRE RADY
KONTAKT
PRZELICZNIK KULINARNY
SAVOIR-VIVRE PRZY STOLE
Współpraca
Popularne przepisy
chałwowiec bez pieczenia
karkówka pieczona w piekarniku
Meta
Zaloguj się
Kanał RSS z wpisami
Kanał RSS z komentarzami
WordPress.org
Polecamy
Źródło:http://www.ugotujmycos.pl/drozdzowki-z-serem