ßßß
Przedstawiam Wam ciekawy przepisProdukty:Ciasto:3 żółtka (w temperaturze pokojowej)100 g masła, bardzo miękkiego35 g świeżych drożdży3 łyżki cukru250 ml dobrze ciepłego (ale nie gorącego) mleka350 g mąki pszennej, np. tortowej1/2 łyżeczki soliNa wierzch:żółtko roztrzepane z 1 łyżka mlekaNadzienie:500 g /sera białego, twarogu z wiaderka 3 krotnie zmielonego/4 łyżki cukru2 jajka1 łyżka cukru wanilinowegopół słoika np.wiśni drylowanych lub innego owocuWykonanie:Wszystkie produkty muszą być w temperaturze pokojowej..Mąkę przesiewamy do miski.drożdże rozkruszamy do kubka wlewamy 100 ml podgrzanego mleka ,dodajemy mąkę i cukier ..Rozczyn musi mieć konsystencje gęstej śmietany..odstawiamy do wyrośnięcia..żółtka rozbełtamy w kubku.wlewamy do mąki ,wyrośnięty rozczyn ,ciepłe mleko,sól.Wyrabiamy ciasto aż będzie gładkie ,jednolite ..dodajemy roztopione masło i łączymy z ciastem drewnianą łyżką..aż do momentu wchłonięcia przez ciasto tłuszczu..jeżeli tłuszcz sie źle wchłania można delikatnie przesypać mąką wówczas owiele szybciej sie wchłonie…Ciasto ,przykrywamy lniana ściereczką ,stawiamy w ciepłe miejsce na około 1 h..może być dłużej..W międzyczasie przygotowujemy nadzienie.Do sera dodajemy jajka ,cukier,cukier wanilinowy.dokładnie mieszkamy.dodajemy wiśnie drylowane lub inny owoc..Wygarowane ciasto wykładamy na stolnice posypane mąką..
Tworzymy wałek .kroimy na kawałki około 3 cm..spłaszczamy do srodka wkładamy farsz..formujemy kulki .wkładamy na blachę podsypaną mąką..odstawiamy na około 20 minut do wyrośnięcia..Smarujemy każdą bułkę rozkłóconym żółtkiem z mlekiem..Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 25 minut..Po wyciągnięciu można polukrować..Życzę smacznegoPowiązany przepis:kotlety drobiowe z szynkązupa szparagowa z koperkiemWspółpracaO bloguWitam. Pomysł na tego bloga wziął się stąd, że zobaczyłem w internecie reklamę akcesoriów kuchennych i pisało w niej "Ugotujmy Coś". I pomyślałem, że to dobra nazwa na blog kulinarny. Zarejestrowałem więc domenę ale że sam nie mam czasu prowadzić tego bloga to zaprosiłem do współpracy Jolantę (mam nadzieję, że kiedyś wspólnie przygotujemy jakąś potrawę na blog :-) ). Ja na blogu zajmuję się obróbką zdjęć i sprawami technicznymi. Jeszcze dodam, że lubię i gotować i zjeść coś smacznego a moje ulubione programy kulinarne to "Makłowicz w podróży", "Smaki Polskie” oraz "Dzika kuchnia", który był częścią Tajemnic kniei. Pozdrawiam.Krzysztof Milewski, Administrator
Gotowanie jest moją pasją od zawsze. Lubie gotować i eksperymentować. Podróże przyczyniły do rozszerzenia mojego sposobu patrzenia na smaki i gotowanie.Niemniej ciągle się uczę i podpatruje, analizuje i wyciągam wnioski. Mam nadzieję, że moje potrawy przypadną Państwu do gustu.Jolanta Marcinkiewicz, autorka wpisówZakaz kopiowania zdjęć z naszego bloguNajnowsze wpisyflaki wołowetort walentynkowyzapiekanka z brokułami i kurczakiemAKTUALNOŚCIALKOHOLE DOMOWEBEZ KATEGORIIDANIA DIETETYCZNEDANIA GŁÓWNEDANIA MIĘSNEDANIA REGIONALNEDANIA WEGETARIAŃSKIE / BEZMIĘSNEDANIA Z KARKÓWKIKREMYNAPOJE / KOKTAJLEPRZYSTAWKIRYBY / OWOCE MORZASAŁATKI / SURÓWKISŁODKOŚCISOSYZUPYStronyCIASTECZKADOBRE RADYKONTAKTPRZELICZNIK KULINARNYSAVOIR-VIVRE PRZY STOLEWspółpracaPopularne przepisychałwowiec bez pieczeniakarkówka pieczona w piekarnikuMetaZaloguj sięKanał RSS z wpisamiKanał RSS z komentarzamiWordPress.orgPolecamy