ßßß Cookit - przepis na drożdżówki z dżemem i okruchami

drożdżówki z dżemem i okruchami

nazwa

Wykonanie

Home
SŁODKOŚCI
drożdżówki z dżemem i okruchami
Chciałam Państwu polecić przepis na mini drożdżówki swojej roboty..mozna wykonać tak jak ja lub można rozwałkować włożyć nadzienie .zwinąć pociąć na kawałki 4-5 cm i będą wówczas chałki
..U mnie w domu ciasto drożdżowe zawsze mile widziane ..
Składniki na około 12 drożdżówek:
75 g masła, roztopionego
4 żółtka
150 ml mleka
25 g świeżych drożdży lub 12 g suchych drożdży
szczypta soli
70 g cukru
500 g mąki pszennej
Ponadto:
dżem lub gęsta konfitura owocowa
1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania
kruszonka
Mąkę pszenną przesianą, mieszamy z drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodajemy resztę składników oprócz masła i wyrabiamy. pod koniec dodajemy roztopiony tłuszcz. Wyrabiamy ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Formujemy z niego kulę, wkładamy do oprószonej mąką miski, odstawiamy w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (zajmie to około 1,5 godziny).
Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 1 cm. Za pomocą szklanki wykrawamy krążki, które następnie przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (w dość dużych odstępach).
Na środek każdej drożdżówki wykładamy owoce i odkładamy na ok. 15-20 minut do ponownego wyrośnięcia ciasta..
przygotowujemy okruchy http://www.ugotujmycos.pl/okruchy-do-ciasta/..
Drożdżówki tuż przed pieczeniem smarujemy mlekiem i posypujemy okruchami..
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10-15 minut..
życzę smacznego
Powiązany przepis:
krem z kaszką manną
żeberka marynowane pieczone w piekarniku
Współpraca
O blogu
Witam. Pomysł na tego bloga wziął się stąd, że zobaczyłem w internecie reklamę akcesoriów kuchennych i pisało w niej "Ugotujmy Coś". I pomyślałem, że to dobra nazwa na blog kulinarny. Zarejestrowałem więc domenę ale że sam nie mam czasu prowadzić tego bloga to zaprosiłem do współpracy Jolantę (mam nadzieję, że kiedyś wspólnie przygotujemy jakąś potrawę na blog :-) ). Ja na blogu zajmuję się obróbką zdjęć i sprawami technicznymi. Jeszcze dodam, że lubię i gotować i zjeść coś smacznego a moje ulubione programy kulinarne to "Makłowicz w podróży", "Smaki Polskie” oraz "Dzika kuchnia", który był częścią Tajemnic kniei. Pozdrawiam.
Krzysztof Milewski, Administrator
Gotowanie jest moją pasją od zawsze. Lubie gotować i eksperymentować. Podróże przyczyniły do rozszerzenia mojego sposobu patrzenia na smaki i gotowanie.
Niemniej ciągle się uczę i podpatruje, analizuje i wyciągam wnioski. Mam nadzieję, że moje potrawy przypadną Państwu do gustu.
Jolanta Marcinkiewicz, autorka wpisów
Zakaz kopiowania zdjęć z naszego blogu
Najnowsze wpisy
flaki wołowe
tort walentynkowy
zapiekanka z brokułami i kurczakiem
AKTUALNOŚCI
ALKOHOLE DOMOWE
BEZ KATEGORII
DANIA DIETETYCZNE
DANIA GŁÓWNE
DANIA MIĘSNE
DANIA REGIONALNE
DANIA WEGETARIAŃSKIE / BEZMIĘSNE
DANIA Z KARKÓWKI
KREMY
NAPOJE / KOKTAJLE
PRZYSTAWKI
RYBY / OWOCE MORZA
SAŁATKI / SURÓWKI
SŁODKOŚCI
SOSY
ZUPY
Strony
CIASTECZKA
DOBRE RADY
KONTAKT
PRZELICZNIK KULINARNY
SAVOIR-VIVRE PRZY STOLE
Współpraca
Popularne przepisy
chałwowiec bez pieczenia
karkówka pieczona w piekarniku
Meta
Zaloguj się
Kanał RSS z wpisami
Kanał RSS z komentarzami
WordPress.org
Polecamy
Źródło:http://www.ugotujmycos.pl/drozdzowki