Wykonanie
HomeSŁODKOŚCIdrożdżówki z
dżemem i okruchami
Chciałam Państwu polecić przepis na mini drożdżówki swojej roboty..mozna wykonać tak jak ja lub można rozwałkować włożyć nadzienie .zwinąć pociąć na kawałki 4-5 cm i będą wówczas
chałki..U mnie w domu
ciasto drożdżowe zawsze mile widziane ..Składniki na około 12 drożdżówek:75 g
masła, roztopionego4
żółtka150 ml
mleka25 g świeżych
drożdży lub 12 g suchych
drożdżyszczypta
soli70 g
cukru500 g
mąki pszennejPonadto:
dżem lub gęsta
konfitura owocowa1
jajko roztrzepane z 1 łyżką
mleka do posmarowaniakruszonka
Mąkę pszenną przesianą, mieszamy z
drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodajemy resztę składników oprócz
masła i wyrabiamy. pod koniec dodajemy roztopiony tłuszcz. Wyrabiamy ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Formujemy z niego kulę, wkładamy do oprószonej
mąką miski, odstawiamy w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (zajmie to około 1,5 godziny).Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 1 cm. Za pomocą szklanki wykrawamy krążki, które następnie przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (w dość dużych odstępach).Na środek każdej drożdżówki wykładamy
owoce i odkładamy na ok. 15-20 minut do ponownego wyrośnięcia ciasta..przygotowujemy okruchy http://www.ugotujmycos.pl/okruchy-do-ciasta/..Drożdżówki tuż przed pieczeniem smarujemy
mlekiem i posypujemy okruchami..Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10-15 minut..życzę smacznegoPowiązany przepis:krem z
kaszką mannążeberka marynowane pieczone w piekarnikuWspółpracaO bloguWitam. Pomysł na tego bloga wziął się stąd, że zobaczyłem w internecie reklamę akcesoriów kuchennych i pisało w niej "Ugotujmy Coś". I pomyślałem, że to dobra nazwa na blog kulinarny. Zarejestrowałem więc domenę ale że sam nie mam czasu prowadzić tego bloga to zaprosiłem do współpracy Jolantę (mam nadzieję, że kiedyś wspólnie przygotujemy jakąś potrawę na blog :-) ). Ja na blogu zajmuję się obróbką zdjęć i sprawami technicznymi. Jeszcze dodam, że lubię i gotować i zjeść coś smacznego a moje ulubione programy kulinarne to "Makłowicz w podróży", "Smaki Polskie” oraz "Dzika kuchnia", który był częścią Tajemnic kniei. Pozdrawiam.Krzysztof Milewski, Administrator
Gotowanie jest moją pasją od zawsze. Lubie gotować i eksperymentować. Podróże przyczyniły do rozszerzenia mojego sposobu patrzenia na smaki i gotowanie.Niemniej ciągle się uczę i podpatruje, analizuje i wyciągam wnioski. Mam nadzieję, że moje potrawy przypadną Państwu do gustu.Jolanta Marcinkiewicz, autorka wpisówZakaz kopiowania zdjęć z naszego bloguNajnowsze wpisyflaki wołowetort walentynkowyzapiekanka z
brokułami i
kurczakiemAKTUALNOŚCI
ALKOHOLE DOMOWEBEZ KATEGORIIDANIA DIETETYCZNEDANIA GŁÓWNEDANIA
MIĘSNEDANIA REGIONALNEDANIA WEGETARIAŃSKIE / BEZMIĘSNEDANIA Z
KARKÓWKIKREMY
NAPOJE / KOKTAJLEPRZYSTAWKI
RYBY /
OWOCE MORZASAŁATKI / SURÓWKISŁODKOŚCISOSYZUPYStrony
CIASTECZKADOBRE RADYKONTAKTPRZELICZNIK KULINARNYSAVOIR-VIVRE PRZY
STOLEWspółpracaPopularne przepisychałwowiec bez pieczenia
karkówka pieczona w piekarnikuMetaZaloguj sięKanał RSS z wpisamiKanał RSS z komentarzamiWordPress.orgPolecamy