ßßß


Chciałam Państwu polecić przepis na mini drożdżówki swojej roboty..mozna wykonać tak jak ja lub można rozwałkować włożyć nadzienie .zwinąć pociąć na kawałki 4-5 cm i będą wówczas chałki..U mnie w domu ciasto drożdżowe zawsze mile widziane ..Składniki na około 12 drożdżówek:75 g masła, roztopionego4 żółtka150 ml mleka25 g świeżych drożdży lub 12 g suchych drożdżyszczypta soli70 g cukru500 g mąki pszennejPonadto:dżem lub gęsta konfitura owocowa1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowaniakruszonkaMąkę pszenną przesianą, mieszamy z drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodajemy resztę składników oprócz masła i wyrabiamy. pod koniec dodajemy roztopiony tłuszcz. Wyrabiamy ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Formujemy z niego kulę, wkładamy do oprószonej mąką miski, odstawiamy w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (zajmie to około 1,5 godziny).Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 1 cm. Za pomocą szklanki wykrawamy krążki, które następnie przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (w dość dużych odstępach).Na środek każdej drożdżówki wykładamy owoce i odkładamy na ok. 15-20 minut do ponownego wyrośnięcia ciasta..przygotowujemy okruchy http://www.ugotujmycos.pl/okruchy-do-ciasta/..Drożdżówki tuż przed pieczeniem smarujemy mlekiem i posypujemy okruchami..Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10-15 minut..życzę smacznegoPowiązany przepis:krem z kaszką mannążeberka marynowane pieczone w piekarnikuWspółpracaO bloguWitam. Pomysł na tego bloga wziął się stąd, że zobaczyłem w internecie reklamę akcesoriów kuchennych i pisało w niej "Ugotujmy Coś". I pomyślałem, że to dobra nazwa na blog kulinarny. Zarejestrowałem więc domenę ale że sam nie mam czasu prowadzić tego bloga to zaprosiłem do współpracy Jolantę (mam nadzieję, że kiedyś wspólnie przygotujemy jakąś potrawę na blog :-) ). Ja na blogu zajmuję się obróbką zdjęć i sprawami technicznymi. Jeszcze dodam, że lubię i gotować i zjeść coś smacznego a moje ulubione programy kulinarne to "Makłowicz w podróży", "Smaki Polskie” oraz "Dzika kuchnia", który był częścią Tajemnic kniei. Pozdrawiam.Krzysztof Milewski, Administrator
Gotowanie jest moją pasją od zawsze. Lubie gotować i eksperymentować. Podróże przyczyniły do rozszerzenia mojego sposobu patrzenia na smaki i gotowanie.Niemniej ciągle się uczę i podpatruje, analizuje i wyciągam wnioski. Mam nadzieję, że moje potrawy przypadną Państwu do gustu.Jolanta Marcinkiewicz, autorka wpisówZakaz kopiowania zdjęć z naszego bloguNajnowsze wpisyflaki wołowetort walentynkowyzapiekanka z brokułami i kurczakiemAKTUALNOŚCIALKOHOLE DOMOWEBEZ KATEGORIIDANIA DIETETYCZNEDANIA GŁÓWNEDANIA MIĘSNEDANIA REGIONALNEDANIA WEGETARIAŃSKIE / BEZMIĘSNEDANIA Z KARKÓWKIKREMYNAPOJE / KOKTAJLEPRZYSTAWKIRYBY / OWOCE MORZASAŁATKI / SURÓWKISŁODKOŚCISOSYZUPYStronyCIASTECZKADOBRE RADYKONTAKTPRZELICZNIK KULINARNYSAVOIR-VIVRE PRZY STOLEWspółpracaPopularne przepisychałwowiec bez pieczeniakarkówka pieczona w piekarnikuMetaZaloguj sięKanał RSS z wpisamiKanał RSS z komentarzamiWordPress.orgPolecamy