Wykonanie
HomeSŁODKOŚCI
ciasto drożdżowe z
rabarbaremPolecam przepis na placek
drożdżowy z
rabarbarem z pianką budyniową..Kwaskowatość
rabarbaru w połączeniu ze słodkością pianki i
maślanej kruszonki
daje rewelacyjny efekt.. PolecamProdukty:
ciasto drożdżowe:2.5 szklanki przesianej
mąki pszennej5
żółtek3/4 szklanki
mleka lekko podgrzanego30 dag
drożdży4 łyżki
cukru1 łyżka
masłaszczypta
soliowoce:1 kg
rabarbaru5 łyżek
cukrupianka:5
białek1 szklanka
cukru1 łyżka
cukru wanilinowego1/3 szklanki
olejuszczypta
soli2 budynie
waniliowe lub
śmietankowe bez
cukrukruszonka:100 g
masła lub
margaryny1 szklanka
mąki pszennej0,5 szklanki
cukru1 łyżka
cukru wanilinowegoWYKONANIE:
Masło stapiamy i ostudzamy do temperatury pokojowej..wykonujemy rozczyn z
drożdży tzn
drożdże mieszamy z łyżką
cukru ,dolewamy
wody i
mąki do konsystencji gęstej
śmietany.odstawiamy do wyrośnięcia..Pozostała
mąkę przesiewamy do miski dodajemy resztę
cukru ,
cukier wanilinowy,szczyptę
soli,
żółtka , stopione
masło oraz rozczyn..Wyrabiamy ciasto aż będzie jędrne i jednolite..w razie potrzeby dodajemy troche
mąki by nie było zbyt kleiste..na blachę o wymiarze 25×40 cm smarujemy
masłem lub
olejem albo wykładamy papierem do pieczenia..dajemy cisto rozwałkowujemy ,przykrywamy ściereczką lnianą,odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 h do wyrośnięcia…W
między czasie
rabarbar obieramy ze skórki,kroimy w paski o długości 1 cm ,przesypujemy
cukrem,odstawiamy na 40 minut..aż będą miękkie i wypuszczą sok…
Mąkę na kruszonkę przesiewamy do miski dodajemy
cukier ,
cukier wanilinowy oraz
masło pokrojone w kostkę..zagniatamy aż będą powstawać okruchy..Odstawiamy do lodówki..Po godzinie ubijamy pianę z
białek z odrobiną
soli,dodajemy
cukier wymieszany z
cukrem wanilinowym az do rozpuszczenia
cukru..wlewamy cienkim strumieniem
olej..na końcu dodajemy
budyń..dokładnie mieszając ..do uzyskanie jednolitej konsystencji..Na wyrośnięte ciasto wkładamy odsączony
rabarbar.,na
kóry kładziemy pianę ,na koniec dajemy okruchy..Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 50 minut..z funkcją grzania góra-dół..Ciasto można posypać
cukrem pudrem..Spróbujcie a będziecie wracali do tego przepisuPowiązany przepis:
karkówka w plastrach pieczonakotlety siekane drobiowe z
pieczarkamiWspółpracaO bloguWitam. Pomysł na tego bloga wziął się stąd, że zobaczyłem w internecie reklamę akcesoriów kuchennych i pisało w niej "Ugotujmy Coś". I pomyślałem, że to dobra nazwa na blog kulinarny. Zarejestrowałem więc domenę ale że sam nie mam czasu prowadzić tego bloga to zaprosiłem do współpracy Jolantę (mam nadzieję, że kiedyś wspólnie przygotujemy jakąś potrawę na blog :-) ). Ja na blogu zajmuję się obróbką zdjęć i sprawami technicznymi. Jeszcze dodam, że lubię i gotować i zjeść coś smacznego a moje ulubione programy kulinarne to "Makłowicz w podróży", "Smaki Polskie” oraz "Dzika kuchnia", który był częścią Tajemnic kniei. Pozdrawiam.Krzysztof Milewski, Administrator
Gotowanie jest moją pasją od zawsze. Lubie gotować i eksperymentować. Podróże przyczyniły do rozszerzenia mojego sposobu patrzenia na smaki i gotowanie.Niemniej ciągle się uczę i podpatruje, analizuje i wyciągam wnioski. Mam nadzieję, że moje potrawy przypadną Państwu do gustu.Jolanta Marcinkiewicz, autorka wpisówZakaz kopiowania zdjęć z naszego bloguNajnowsze wpisyflaki wołowetort walentynkowyzapiekanka z
brokułami i
kurczakiemAKTUALNOŚCI
ALKOHOLE DOMOWEBEZ KATEGORIIDANIA DIETETYCZNEDANIA GŁÓWNEDANIA
MIĘSNEDANIA REGIONALNEDANIA WEGETARIAŃSKIE / BEZMIĘSNEDANIA Z
KARKÓWKIKREMY
NAPOJE / KOKTAJLEPRZYSTAWKI
RYBY /
OWOCE MORZASAŁATKI / SURÓWKISŁODKOŚCISOSYZUPYStrony
CIASTECZKADOBRE RADYKONTAKTPRZELICZNIK KULINARNYSAVOIR-VIVRE PRZY
STOLEWspółpracaPopularne przepisychałwowiec bez pieczenia
karkówka pieczona w piekarnikuMetaZaloguj sięKanał RSS z wpisamiKanał RSS z komentarzamiWordPress.orgPolecamy