ßßß Cookit - przepis na ciasto drożdżowe z rabarbarem

ciasto drożdżowe z rabarbarem

nazwa

Wykonanie

Home
SŁODKOŚCI
ciasto drożdżowe z rabarbarem
Polecam przepis na placek drożdżowy z rabarbarem z pianką budyniową..Kwaskowatość rabarbaru w połączeniu ze słodkością pianki i maślanej kruszonki daje rewelacyjny efekt.. Polecam
Produkty:
ciasto drożdżowe:
2.5 szklanki przesianej mąki pszennej
5 żółtek
3/4 szklanki mleka lekko podgrzanego
30 dag drożdży
4 łyżki cukru
1 łyżka masła
szczypta soli
owoce:
1 kg rabarbaru
5 łyżek cukru
pianka:
5 białek
1 szklanka cukru
1 łyżka cukru wanilinowego
1/3 szklanki oleju
szczypta soli
2 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru
kruszonka:
100 g masła lub margaryny
1 szklanka mąki pszennej
0,5 szklanki cukru
1 łyżka cukru wanilinowego
WYKONANIE:
Masło stapiamy i ostudzamy do temperatury pokojowej..wykonujemy rozczyn z drożdży tzn drożdże mieszamy z łyżką cukru ,dolewamy wody i mąki do konsystencji gęstej śmietany.odstawiamy do wyrośnięcia..
Pozostała mąkę przesiewamy do miski dodajemy resztę cukru ,cukier wanilinowy,szczyptę soli,żółtka , stopione masło oraz rozczyn..Wyrabiamy ciasto aż będzie jędrne i jednolite..w razie potrzeby dodajemy troche mąki by nie było zbyt kleiste..na blachę o wymiarze 25×40 cm smarujemy masłem lub olejem albo wykładamy papierem do pieczenia..dajemy cisto rozwałkowujemy ,przykrywamy ściereczką lnianą,odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 h do wyrośnięcia…
W między czasie rabarbar obieramy ze skórki,kroimy w paski o długości 1 cm ,przesypujemy cukrem,odstawiamy na 40 minut..aż będą miękkie i wypuszczą sok…
Mąkę na kruszonkę przesiewamy do miski dodajemy cukier ,cukier wanilinowy oraz masło pokrojone w kostkę..zagniatamy aż będą powstawać okruchy..Odstawiamy do lodówki..
Po godzinie ubijamy pianę z białek z odrobiną soli,dodajemy cukier wymieszany z cukrem wanilinowym az do rozpuszczenia cukru..wlewamy cienkim strumieniem olej..na końcu dodajemy budyń..dokładnie mieszając ..do uzyskanie jednolitej konsystencji..
Na wyrośnięte ciasto wkładamy odsączony rabarbar.,na kóry kładziemy pianę ,na koniec dajemy okruchy..
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 50 minut..z funkcją grzania góra-dół..
Ciasto można posypać cukrem pudrem..
Spróbujcie a będziecie wracali do tego przepisu
Powiązany przepis:
karkówka w plastrach pieczona
kotlety siekane drobiowe z pieczarkami
Współpraca
O blogu
Witam. Pomysł na tego bloga wziął się stąd, że zobaczyłem w internecie reklamę akcesoriów kuchennych i pisało w niej "Ugotujmy Coś". I pomyślałem, że to dobra nazwa na blog kulinarny. Zarejestrowałem więc domenę ale że sam nie mam czasu prowadzić tego bloga to zaprosiłem do współpracy Jolantę (mam nadzieję, że kiedyś wspólnie przygotujemy jakąś potrawę na blog :-) ). Ja na blogu zajmuję się obróbką zdjęć i sprawami technicznymi. Jeszcze dodam, że lubię i gotować i zjeść coś smacznego a moje ulubione programy kulinarne to "Makłowicz w podróży", "Smaki Polskie” oraz "Dzika kuchnia", który był częścią Tajemnic kniei. Pozdrawiam.
Krzysztof Milewski, Administrator
Gotowanie jest moją pasją od zawsze. Lubie gotować i eksperymentować. Podróże przyczyniły do rozszerzenia mojego sposobu patrzenia na smaki i gotowanie.
Niemniej ciągle się uczę i podpatruje, analizuje i wyciągam wnioski. Mam nadzieję, że moje potrawy przypadną Państwu do gustu.
Jolanta Marcinkiewicz, autorka wpisów
Zakaz kopiowania zdjęć z naszego blogu
Najnowsze wpisy
flaki wołowe
tort walentynkowy
zapiekanka z brokułami i kurczakiem
AKTUALNOŚCI
ALKOHOLE DOMOWE
BEZ KATEGORII
DANIA DIETETYCZNE
DANIA GŁÓWNE
DANIA MIĘSNE
DANIA REGIONALNE
DANIA WEGETARIAŃSKIE / BEZMIĘSNE
DANIA Z KARKÓWKI
KREMY
NAPOJE / KOKTAJLE
PRZYSTAWKI
RYBY / OWOCE MORZA
SAŁATKI / SURÓWKI
SŁODKOŚCI
SOSY
ZUPY
Strony
CIASTECZKA
DOBRE RADY
KONTAKT
PRZELICZNIK KULINARNY
SAVOIR-VIVRE PRZY STOLE
Współpraca
Popularne przepisy
chałwowiec bez pieczenia
karkówka pieczona w piekarniku
Meta
Zaloguj się
Kanał RSS z wpisami
Kanał RSS z komentarzami
WordPress.org
Polecamy
Źródło:http://www.ugotujmycos.pl/ciasto-drozdzowe-z-rabarbarem