ßßß Cookit - przepis na drożdżowe bułeczki z pieczarkami i cebulą

drożdżowe bułeczki z pieczarkami i cebulą

nazwa

Wykonanie

Home
DANIA WEGETARIAŃSKIE / BEZMIĘSNE
PRZYSTAWKI
drożdżowe bułeczki z pieczarkami i cebulą
Polecam przepis na drożdżowe bułeczki do barszczu z nadzieniem cebulowo-pieczarkowym..U mnie w domu zawsze zostaje z Wigili barszcz ..I do niego na następne dni polecam drożdżówki z nadzieniem
Produkty na ciasto:
340 g (2 szklanki) mąki pszennej – użyłam poznańskiej
150 ml letniego mleka
2 żółtka
2 łyżki oleju
20 g drożdży świeżych
1 łyżeczka cukru
1/3 łyżeczki soli
farsz:
3 duże pieczarki
1/2 cebuli
masło do smażenia
sól.pieprz
Przygotowanie:
Najpierw przygotowujemy rozczyn:
Do miski rozkruszam drożdże , dodaję cukier ( przyśpieszy fermentację ), około 50 ml letniego mleka , jedną dużą łyżkę mąki pszennej .
Wszystko razem mieszamy, miskę nakrywamy ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na około 15 minut..
Do gotowego rozczynu dodajemy pozostałe składniki ciasta: mąkę, olej, sól, żółtka, mleko i całość mieszamy do połaczenie wszystkich skłaników. Ciasto wykładamy na blat lekko podsypany mąką i wyrabiamy około 3 – 4 minut aż stanie się gładkie i nie będzie się kleiło do dłoni.
Wyrobione ciasto wkładamy do miski lekko oprószonej mąką, nakrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia tak aby podwoiło swoją objętość na około 40 minut.
Przygotowujemy farsz..tzn.kroimy cebulę w piórka oraz pieczarki z paski..smażymy cebulę na maśle o zeszklenia dodajemy pieczarki.dusimy po przykryciem około 3-4 minut na małym ogniu..solimy i pieprzymy..
Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę lekko podsypany mąką, przerabiamy kilka razy, nakrywam ściereczką i odkładam na około 5 minut aby odpoczęło..
Następnie ciasto rozwałkowujemy i wycinamy /ja uzyłam kubka metalowego/ duże kółka i z dwóch stron nacinamy równolegle jak an załaczonym zdjęciu.w środek nakładamy farsz i wkładamy na blaszkę posypaną mąką.każdą drożdżówkę smarujemy białkiem
Blachę wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na środkową półkę, pieczemy około 20 minut na złoty kolor.
Ciasta drożdżowe są gotowe, można podawać z czerwonym barszczem.
Smacznego
Powiązany przepis:
bitki wieprzowe
ciasto 3 bit z kremem jogurtowym
Współpraca
O blogu
Witam. Pomysł na tego bloga wziął się stąd, że zobaczyłem w internecie reklamę akcesoriów kuchennych i pisało w niej "Ugotujmy Coś". I pomyślałem, że to dobra nazwa na blog kulinarny. Zarejestrowałem więc domenę ale że sam nie mam czasu prowadzić tego bloga to zaprosiłem do współpracy Jolantę (mam nadzieję, że kiedyś wspólnie przygotujemy jakąś potrawę na blog :-) ). Ja na blogu zajmuję się obróbką zdjęć i sprawami technicznymi. Jeszcze dodam, że lubię i gotować i zjeść coś smacznego a moje ulubione programy kulinarne to "Makłowicz w podróży", "Smaki Polskie” oraz "Dzika kuchnia", który był częścią Tajemnic kniei. Pozdrawiam.
Krzysztof Milewski, Administrator
Gotowanie jest moją pasją od zawsze. Lubie gotować i eksperymentować. Podróże przyczyniły do rozszerzenia mojego sposobu patrzenia na smaki i gotowanie.
Niemniej ciągle się uczę i podpatruje, analizuje i wyciągam wnioski. Mam nadzieję, że moje potrawy przypadną Państwu do gustu.
Jolanta Marcinkiewicz, autorka wpisów
Zakaz kopiowania zdjęć z naszego blogu
Najnowsze wpisy
flaki wołowe
tort walentynkowy
zapiekanka z brokułami i kurczakiem
AKTUALNOŚCI
ALKOHOLE DOMOWE
BEZ KATEGORII
DANIA DIETETYCZNE
DANIA GŁÓWNE
DANIA MIĘSNE
DANIA REGIONALNE
DANIA WEGETARIAŃSKIE / BEZMIĘSNE
DANIA Z KARKÓWKI
KREMY
NAPOJE / KOKTAJLE
PRZYSTAWKI
RYBY / OWOCE MORZA
SAŁATKI / SURÓWKI
SŁODKOŚCI
SOSY
ZUPY
Strony
CIASTECZKA
DOBRE RADY
KONTAKT
PRZELICZNIK KULINARNY
SAVOIR-VIVRE PRZY STOLE
Współpraca
Popularne przepisy
chałwowiec bez pieczenia
karkówka pieczona w piekarniku
Meta
Zaloguj się
Kanał RSS z wpisami
Kanał RSS z komentarzami
WordPress.org
Polecamy
Źródło:http://www.ugotujmycos.pl/drozdzowe