ßßß Cookit - przepis na chłodnik z botwinki

chłodnik z botwinki

nazwa

Wykonanie

Home
ZUPY
chłodnik z botwinki
Polecam na upały przepis na chłodnik
Produkty:
2 pęczki botwinki
sok z połowy cytryny
5 małych ogórków gruntowych
pęczek rzodkiewki
pęczek koperku
pęczek szczypiorku
3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
litr maślanki lub kefiru
sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
dodatkowo- jajka ugotowane na twardo
Wykonanie
Botwinkę myjemy, drobno siekamy razem z buraczkami (buraczki wcześniej obieramy ze skórki). Wrzucamy do garnka, zalewamy bulionem warzywnym (wlewamy go tyle, aby przykrył botwinkę) i gotujemy do miękkości przez około 10-15 minut. Zestawiamy z ognia, dodajemy sok z cytryny i zostawiamy do ostudzenia. Ogórki obieramy, siekamy w kostkę lub trzemy na tartce o grubych oczkach. Rzodkiewki siekamy lub trzemy na tartce. Zioła drobno siekamy. Do maślanki dodajemy botwinkę wraz z pozostałym płynem, warzywa, zioła,przeciśnięty przez wyciskacz czosnek doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wkładamy na kilka godzin do lodówki. Podajemy z ugotowanymi jajkami.
Do chłodnika możemy dodać także chrzan, jeśli chcemy, aby był bardziej wyrazisty w smaku.
Czas przygotowania (bez czasu chłodzenia): 15 minut.
Powiązany przepis:
sałatka z makaronu, pomidorów, bazyli
sałatka tradycyjna
Współpraca
O blogu
Witam. Pomysł na tego bloga wziął się stąd, że zobaczyłem w internecie reklamę akcesoriów kuchennych i pisało w niej "Ugotujmy Coś". I pomyślałem, że to dobra nazwa na blog kulinarny. Zarejestrowałem więc domenę ale że sam nie mam czasu prowadzić tego bloga to zaprosiłem do współpracy Jolantę (mam nadzieję, że kiedyś wspólnie przygotujemy jakąś potrawę na blog :-) ). Ja na blogu zajmuję się obróbką zdjęć i sprawami technicznymi. Jeszcze dodam, że lubię i gotować i zjeść coś smacznego a moje ulubione programy kulinarne to "Makłowicz w podróży", "Smaki Polskie” oraz "Dzika kuchnia", który był częścią Tajemnic kniei. Pozdrawiam.
Krzysztof Milewski, Administrator
Gotowanie jest moją pasją od zawsze. Lubie gotować i eksperymentować. Podróże przyczyniły do rozszerzenia mojego sposobu patrzenia na smaki i gotowanie.
Niemniej ciągle się uczę i podpatruje, analizuje i wyciągam wnioski. Mam nadzieję, że moje potrawy przypadną Państwu do gustu.
Jolanta Marcinkiewicz, autorka wpisów
Zakaz kopiowania zdjęć z naszego blogu
Najnowsze wpisy
flaki wołowe
tort walentynkowy
zapiekanka z brokułami i kurczakiem
AKTUALNOŚCI
ALKOHOLE DOMOWE
BEZ KATEGORII
DANIA DIETETYCZNE
DANIA GŁÓWNE
DANIA MIĘSNE
DANIA REGIONALNE
DANIA WEGETARIAŃSKIE / BEZMIĘSNE
DANIA Z KARKÓWKI
KREMY
NAPOJE / KOKTAJLE
PRZYSTAWKI
RYBY / OWOCE MORZA
SAŁATKI / SURÓWKI
SŁODKOŚCI
SOSY
ZUPY
Strony
CIASTECZKA
DOBRE RADY
KONTAKT
PRZELICZNIK KULINARNY
SAVOIR-VIVRE PRZY STOLE
Współpraca
Popularne przepisy
chałwowiec bez pieczenia
karkówka pieczona w piekarniku
Meta
Zaloguj się
Kanał RSS z wpisami
Kanał RSS z komentarzami
WordPress.org
Polecamy
Źródło:http://www.ugotujmycos.pl/chlodnik-z-botwinki