Wykonanie
Odwiedzając dzisiaj warzywniak niezwykle się ucieszyłam widząc jedne z moich ulubionych rodzajów
pomidorów. Lima jest
pomidorem niezwykle słodkim i bardzo mięsistym. Zawiera niewielką ilość
soków, dlatego też nadaje się do wszelkiego rodzaju
przetworów. Nie zastanawiają się za wiele kupiłam kilogram, ponieważ wpadł mi ostatnio w ręce ciekawy przepis i od razu chciałam go przetestować. Słodka
konfitura z
pomidorów jest podobno jednym z must have
przetworów w tym sezonie. Jak wyszło? Oczywiście jak zwykle smacznie i aromatycznie. Do
konfitury dodałam odrobinę
wanilii, więc nada się ona nie tylko jako dodatek do
serów i
wędlin, ale także można posmarować nią słodkie bułeczki
śniadaniowe.
Składniki:1 kg
pomidorów typu limasok z 3/4
cytrynyskórka starta z 1/2
cytryny3 łyżki
cukru brązowego1/2 łyżeczki
pieprzu cayenne1/3
laski waniliiszczypta
soliZ podanych składników wyjdzie 1 słoiczek
konfitury. Jeżeli chcecie przygotować więcej należy odpowiednio zwiększyć proporcje. W moim przepisie zmniejszyłam ilość
cukru ze względu na kaloryczność. Zamieniłam też
biały cukier na brązowy. Jeżeli
konfitura będzie niewystarczająco słodka możecie zwiększyć ilość
cukru i wybrać ten biały.
Sposób przygotowania:
Pomidory myję i zanurzam na kilka sekund w gorącej wodzie. Obieram ze skórki i kroję w ćwiartki. Pozbywam się gniazd nasiennych i wkładam pozostałe części do durszlaka. Posypuję odrobiną
soli i zostawiam na ok godzinę. Pozostałe gniazda z nasionami i sok puszczony przez
pomidory można wykorzystać do
sosów lub zup.Odsączone
pomidory przekładam na patelnię i zaczynam smażyć na dużym ogniu pod przykryciem, podlewając w razie potrzeby odrobiną
wody (2-3 łyżki).Gdy
pomidory zaczną się rozpadać dodaję sok wyciśnięty z
cytryny,
pieprz cayenne,
cukier i rozkrojoną
wanilię. Zmniejszam gaz do minimum i smażę dalej bez pokrywki.
Konfiturę należy co kilka minut przemieszać rozdrabniając łyżką większe i twardsze kawałki.Po ok 1 godzinie
pomidory powinny zmniejszyć swoją objętość o połowę. Na tym etapie można je zmiksować, niemniej nie jest to wymagane. Gotującą się
konfiturę przekładam do wyparzonych słoiczków i pasteryzuję.
Jak pasteryzować przetwory?Słoiczki należy dokładnie umyć, wyparzyć i wytrzeć.Jeszcze gotującą się
konfiturę przekładam do słoików, zakręcam i odstawiam dnem do góry.Kiedy słoiki ostygną wkładam je do garnka, w którym dno wyłożona jest szmatką kuchenną. Zalewam słoiki
wodą na wysokość ok 3/4 i gotuję na małym ogniu przez ok 40 minut.Wyciągam słoiki z garnka i ponownie odstawiam do wystygnięcia dnem do góry.A Ty jakie
konfitury przygotowujesz na zimę?Podobał Ci się ten przepis? Podziel się nim z innymi.