ßßß
(ok. 4 litrów)- 5 kg truskawek- sok z 1 dużej cytryny- 700 g brązowego cukru- 6 łyżek pasty waniliowej (lub 10 ekstraktu waniliowego) - konfitura wyjdzie niezwykle waniliowa, jeżeli nie lubicie wanilii, dodajcie połowę polecanej przeze mnie porcji- dwie garście pokrojonych drobno świeżych listków szałwiiTruskawki myję, pozbawiam szypułek i wkładam do dużego garnka z grubym dnem, który stawiam na średnim gazie. Dodaję cukier, sok z cytryny, szałwię i pastę waniliową.Gdy całość zacznie się mocno gotować zmniejszam ogień do minimum i gotuję kilka godzin do uzyskania konsystencji konfitury. Jeśli mamy więcej czasu podzielmy czas gotowania na dwa, a najlepiej trzy dni. Dzięki temu nasza konfitura uzyska jeszcze głębszy smak.Konfiturę przelewam do umytych i wyparzonych słoików i wekuję.Smacznego!