Wykonanie
Kwiaty i pyłek bzu całkowicie zmienia smak tego tradycyjnego
dżemu , smakuje tak jak pachnie - przepysznie. Nie myjemy kwiatków , żeby nie stracić aromatycznego pyłku . Należy jednak pozostawić kwiatki na papierze , żeby pozbyć się czarnych robaczków .Mój przepis bierze udział w konkursie
1 kg
Truskawek kaszubskich lub kaszëbskô malëna1/2 kg
brązowego cukru żelującego2
cytryny /sok/
Truskawki oczyszczamy , umieszczamy w garnku z grubym dnem i podgrzewamy na małym ogniu . Kiedy puszczą sok i zmiękną rozdrabniamy je blenderem , dodajemy kwiatki bzu . Najlepiej obciąć nożyczkami nad garnkiem same kwiatki / nie dodajemy łodyżek/ .Podgrzewamy jeszcze kilka minut. Kiedy
truskawki zaczną się gotować dodajemy
cukier żelujący i postępujemy zgodnie z zaleceniami na opakowaniu.Słoiczki umieszczamy na blaszce w piekarniku i podgrzewamy przez ok 15 min w temp. 150 c .
Dżem przekładamy do słoiczków i szczelnie zamykamy . Ja odwracam słoiczki dnem do góry , nie pasteryzuję .