Wykonanie
Pomidory zawierają dużo witaminy C,E,K oraz z grupy B, PP. Mikro- i makroelementy jak potas oraz wapń, żelazo, miedź, kobalt i mangan. Chyba nie muszę już Was przekonywać, że warto robić
przetwory z
pomidorów. Ja robię to dla moich szkrabów, niektórzy pytają mnie czy się to opłaca. Szczerze mówiąc nie wiem nigdy tego nie przeliczałam. Myślę, że nasze zdrowie jest bezcenne i warto o nie zadbać!
Składniki:3 kg dojrzałych
pomidorów1 łyżeczka kwasku lub sok z połówki
cytryny1 łyżeczka
cukru0,5 łyżeczki
soliPomidory przepłukuję z zanieczyszczeń, kroję na mniejsze części i
mielę w maszynce do
mięsa lub w malakserze (co mam pod ręką ). Przekładam do garnka z grubym
spodem, dodaję kwasek,
sól,
cukier. Gotuję około 3 godziny na niewielkim ogniu. Czas ten jest uzależniony od ilości
wody w pomidorach. Wystarczy, że zredukuje się Wam o połowę. Przecieram drewnianą łyżką przez gęste sito. Pozostaną pestki i resztki nie zmielonych skórek. Celowo nie ściągam wcześniej skóry z
pomidorów. Przecier zyskuje na kolorze.
Taki właśnie przecier przelewam do butelek po sokach lub do małych słoiczków po przecierach i pasteryzuję 10 min od zagotowania.Z podanej ilości
pomidorów zyskałam 4 butelki 250ml. Zupa z takiego przecieru jest cudowna w smaku.Polecam!