Wykonanie
W tegorocznych przetworach nie mogło zabraknąć
przecieru pomidorowego z wiejskich, czerwoniutkich, dojrzewających w słońcu
pomidorów.Pomimo tego, że jest on zdecydowanie rzadszy od tego kupnego to na 100% jest o niebo lepszy.W całości składa się z
pomidorów, brak w nim ulepszaczy czy też chemicznych barwników.Nie jest trudny do wykonania ale trochę pracochłonny. Słoiczki wystarczy zapasteryzować i jesienną bądź zimową
porą delektować się przepysznym sosem bądź zupą
pomidorową np z dodatkiem domowego
makaronu ?Polecam ;)
Składniki:3 kg dojrzałych, świeżych
pomidorówsok wyciśnięty z połowy
cytrynyszczypta
soli do smaku2-3 łyżeczki
cukruWykonanie:
Pomidory sparzyć, ściągnąć skórę i pokroić na mniejsze kawałki.
Pomidory przełożyć do szerokiego naczynia i podgrzewać do czasu, aż się rozpadną, dodać wyciśnięty
sok z cytryny, dodać
cukier i
sól- całość gotować do czasu, aż przecier delikatnie zgęstnieje. Gotowy przecier przetrzeć przez gęste sitko tak aby pozbyć się pestek. Przecier ponownie przełożyć do garnka i zagotować, gorący przełożyć do słoików i zapasteryzować.
Smacznego ;)