ßßß Cookit - przepis na Pikantny chłodnik arbuzowy

Pikantny chłodnik arbuzowy

nazwa

Wykonanie

Chłodniki zazwyczaj jadam tylko w knajpach przy okazji lunchy w upalne weekendowe popołudnia. Zwykle są one przygotowane na bazie buraka, ogórka lub rzodkiewki. Bardziej odważnych połączeń raczej w miejscach publicznych się nie spotyka. A szkoda. Głodni kulinarnych wrażeń klienci na pewno chętnie orzeźwiliby się czymś niecodziennym.
Ostatnio chodzi za mną arbuz. Dodaję go do sałatek, podjadam na kolację, dekoruję nim kanapki. Czemu by więc nie zrobić z niego zupy? Tak, chłodnik z arbuza to byłoby to!
Składniki:
400 g miąższu arbuza bez pestek
100 ml maślanki
3 duże łyżki jogurtu greckiego
1/3 papryczki chili
Chili można pominąć i zastąpić świeżymi ziołami, np. miętą. Ja jednak dodaję papryczkę, aby nadać zupie pikantny charakter. Maślanka bardzo łagodzi smak ostrości, więc da się zjeść bez zapijania wodą.
Dodatki:
garść roszponki
150 g łososia wędzonego
garść wiśni
sól i pieprz do smaku
Dodatki warto dobrać wg własnego uznania oraz aktualnej zawartości lodówki. Roszponkę zastąpić można rukolą bądź kiełkami (np. z rzodkiewki). Zamiast łososia idealnie nada się ser feta lub szynka prowansalska. Nie masz wiśni? To nie problem – wrzuć maliny, truskawki bądź inne owoce sezonowe.
Jak zrobić chłodnik arbuzowy?
Przed przygotowaniem arbuz, maślanka i jogurt powinny zostać mocno schłodzone.
Miąższ arbuza oczyszczam z pestek i wkładam do blendera razem z drobno posiekanym chili. Dolewam maślankę i jogurt. Blenduję, aż zupa stanie się gładka, a grudki arbuza będą ledwo wyczuwalne.
Przekładam zupę na talerze i dodaję do nich ulubione składniki lub to co akurat znajdę w lodówce: roszponkę, łososia i wiśnie.
Zupa do gęstych nie należy, więc nie warto martwić się większą niż zwykle porcją 😉
Źródło:http://emaliowanyczajnik.pl/2015/07/pikantny-chlodnik-arbuzowy-z-wisniami-i-lososiem