ßßß
Składniki:400 g miąższu arbuza bez pestek100 ml maślanki3 duże łyżki jogurtu greckiego1/3 papryczki chiliChili można pominąć i zastąpić świeżymi ziołami, np. miętą. Ja jednak dodaję papryczkę, aby nadać zupie pikantny charakter. Maślanka bardzo łagodzi smak ostrości, więc da się zjeść bez zapijania wodą.Dodatki:garść roszponki150 g łososia wędzonegogarść wiśnisól i pieprz do smakuDodatki warto dobrać wg własnego uznania oraz aktualnej zawartości lodówki. Roszponkę zastąpić można rukolą bądź kiełkami (np. z rzodkiewki). Zamiast łososia idealnie nada się ser feta lub szynka prowansalska. Nie masz wiśni? To nie problem – wrzuć maliny, truskawki bądź inne owoce sezonowe.Jak zrobić chłodnik arbuzowy?Przed przygotowaniem arbuz, maślanka i jogurt powinny zostać mocno schłodzone.Miąższ arbuza oczyszczam z pestek i wkładam do blendera razem z drobno posiekanym chili. Dolewam maślankę i jogurt. Blenduję, aż zupa stanie się gładka, a grudki arbuza będą ledwo wyczuwalne.Przekładam zupę na talerze i dodaję do nich ulubione składniki lub to co akurat znajdę w lodówce: roszponkę, łososia i wiśnie.Zupa do gęstych nie należy, więc nie warto martwić się większą niż zwykle porcją 😉