Wykonanie
Niezwykle prosty i pyszny
serek zrobiony z
jogurtu greckiego ( u mnie turecki ).
Serek ma kremową konsystencję i świetnie smakuje w połączeniu z
przyprawami i
oliwą. Ostatnio to mój ulubiony dodatek do
chleba. Przepis z książki Sigrit verbert " smakowite prezenty ".

Składniki :4
greckie jogurty ( użyłam 1 kg
jogurtu tureckiego )
oliwa z oliweksólwedług upodobań :
pieprze ziarniste,
zioła prowansalskie lub libański zahtar
Jogurty solimy i przekładamy do podwójnej gazy. Następnie należy je dobrze związać i powiesić w lodówce nad miską. Ja swoje położyłam w gazie na drobnym sitku i co jakiś czas dodatkowo odciskałam z
serwatki. Pozostawiamy tak na 48 godzin.Po tym czasie z masy jogurtowej formujemy kuleczki, układamy je na talerzyku lub desce, kładamy na 24 godziny do lodówki, żeby obeschły.Kuleczki delikatnie obtaczamy w wybranych przyprawach, przekładamy do słoika. Zalewamy
oliwą, zakręcamy, pozostawiamy na 48 godzin. Po tym czasie można spożywać. Przechowujemy w lodówce.Smacznego :)