Wykonanie
Kolejny przepis z książki „ Smakowite Prezenty „. Wykonanie tego
przetworu sprawiło mi wiele frajdy. To prosty sposób na coś smacznego do kanapki. Lubię jeść ten
ser na grzance uprzednio potartej ząbkiem
czosnku. Do przyprawienia kuleczek nie użyłam zahtaru jak zaleca przepis, a gotowej
przyprawy do
sera .

Składniki :4
greckie jogurty (zrobiłam z 2),
oliwa z oliwek,
sól,według upodobań:
pieprze ziarniste,
zioła prowansalskie albo libański zahtar.Wykonanie :
Jogurty posolić i wlać do podwójnej gazy, związać kuchennym sznurkiem, powiesić w lodówce nad miseczką i zostawić na 48 godzin. Z masy jogurtowej uformować kuleczki i zostawić w lodówce na 24 godziny, by obeschły. Delikatnie obtoczyć kuleczki w mieszance przypraw i przełożyć je do słoika. Zalać
oliwą, zakręcić słoik i zostawić na 48 godzin. Przechowywać w lodówce.
