Wykonanie
« Iłża. Zamek. Elektrownia wiatrowa. Fotospacer.
Sałatka na
rukoli z
kurczakiem,
papryką i
selerem naciowym »Ten przepis przysłała mi Dominika na konkurs
makaronowy, jednak jej wersja była bez
kurczakaObiecałam, że wypróbuję i tak też się stało.
Powiem jedno: PYCHA!Teraz, w okresie, kiedy
cukinii jest w bród, możemy pozwolić sobie na takie szaleństwo! Dodatkowo to przepis z tej
serii, gdzie proporcje składników możemy modyfikować według własnych upodobań.Składniki–
pierś z kurczaka–
cukinia– pesto – zobacz jak zrobić pesto–
oliwa z oliwek–
chili– 330 ml
śmietanki 30%–
sól i
pieprz do smaku–
makaron–
bazylia do dekoracji
Kurczaka pokrojonego w kostkę podsmażamy na
oliwie, a następnie przekładamy go z patelni do innego naczynia. Następnie smażymy
cukinię pokrojoną w kostkę, przykrywamy ją i lekko podduszamy, po czym dodajemy na patelnie
kurczaka (Dominika miażdżyła
cukinię, jednak ja chciałam, aby pozostała w wyczuwalnych, twardszych kawałkach). Całość zalewamy
śmietanką i dodajemy do niej pesto i
chili. Gotujemy do momentu, aż
śmietanka zgęstnieje. Solimy i
pieprzymy do smaku. Dodajemy do
makaronu i ozdabiamy
bazylią.