ßßß Cookit - przepis na Lekka sałatka makaronowa

Lekka sałatka makaronowa

nazwa

Wykonanie

Czy zgadzacie się ze stwierdzeniem, że jak zdrowo to i drogo? Zostałam poproszona przez Tesco o pokazanie Wam, że wcale niekoniecznie. To co jest najważniejsze, to prawidłowe nawyki żywieniowe. Ogólnie dostępne składniki, które nie są wcale drogie, sprawią, że będziecie jeść zdrowo i smacznie. Jeśli nie macie pomysłów na takie posiłki, może Wam w tym pomóc nowa aplikacja dostępna po adresem Zdrowyapetyt.pl . A teraz ja pokażę Wam jak szybko, smacznie i zdrowo można przygotować letni obiad. Dodam, że moje dzieci zajadały z ochotą i zażyczyły sobie powtórkę następnego dnia.
Składniki:
makaron
pomidory
pierś z kurczaka
sałata (u mnie rukola)
olej lub oliwa
sól, pieprz
Wykonanie:
Makaron gotujemy i studzimy. Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Podsmażamy na patelni na odrobinie oleju lub oliwy. Pomidory myjemy i kroimy na mniejsze cząstki. Sałatę myjemy. Wszystkie składniki mieszamy, odprawiamy. Możemy skropić oliwą, dodać oliwki.
/wydrukuj przepis/
A na koniec kilka ciekawostek ze strony Tesco dotyczących składników użytych w dzisiejszym przepisie.
Czy sałata dodaje nam uroku?
Sałata to warzywo bogate w karotenoidy i kwas foliowy. Karotenoidy opóźniają
procesy starzenia i tworzenie się zmarszczek. Razem z kwasem foliowym mają
pozytywny wpływ na wygląd włosów, skóry i paznokci. Dodatkowo kwas foliowy jest
niezbędny do prawidłowego wzrostu i rozwoju oraz wpływa na pracę wszystkich
układów. Kobiety w ciąży i planujące powiększenie rodziny powinny pamiętać o
zwiększonym zapotrzebowaniu na tę witaminę.
Czy oliwa pomoże złapać oddech?
Oliwa z oliwek to źródło kwasu oleinowego, który przeciwdziała astmie.
Pozwala także zapobiegać miażdżycy, cukrzycy, chorobom nowotworowym, a
regularnie spożywana spowalnia procesy starzenia.
Makarony to smaczna i zdrowa podstawa wielu prostych i bardziej wymyślnych posiłków.
W dużej mierze składają się z węglowodanów złożonych, które w organizmie zamieniane
są na energię. Makarony to produkty lekkostrawne i łatwo przyswajalne. Polecane są
szczególnie sportowcom zarówno przed, jak i po treningu, ponieważ szybko uzupełniają braki energetyczne. Makarony składają się także z błonnika, który przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania przewodu pokarmowego.
Pomidory to smaczne, zdrowe i niskokaloryczne warzywa, które bogate są w potas, beta-
-karoten oraz w witaminy C i E. Warzywa te szczególnie polecane są osobom narażonym na
stres, ponieważ potas obniża ciśnienie i korzystnie wpływa na pracę serca. Pozostałe składniki odżywcze zawarte w pomidorach należą do grupy przeciwutleniaczy, które mają działanie przeciwwirusowe, przeciwzapalne, antynowotworowe oraz wzmacniają odporność i pomagają dłużej zachować młodość. Ze względu na niską kaloryczność (22 kcal/100 g produktu), pomidory zalecane są w dietach redukujących masę ciała.
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2012/07/Lekka-salatka-makaronowa.html