Wykonanie
Najbardziej oczywistym pomysłem na wykorzystanie pesto z
rukoli jest wymieszanie go z
makaronem. Klasycznie i smacznie.
Rukola ma bardzo intensywny smak i taka prosta pasta jest wyśmienita i właściwie nie wymaga żadnych dodatków. Jakiś czas temu postanowiłam jednak odrobinę urozmaicić
makaron z pesto z
rukoli i wzbogaciłam go o kilka upieczonych
pomidorków koktajlowych. Niby nic takiego, a jednak... Danie zyskało nie tylko pod względem estetycznym (czerwone przypieczone
pomidorki pięknie wyglądają w otoczeniu zielonych klusek), ale również
smakowym (delikatnie kwaskowate podpieczone
pomidorki doskonale komponują się z subtelną goryczką pesto z
rukoli). Polecam.
Składniki na dwie porcje200 g krótkiego
makaronu (użyłam casarecce)3 łyżki pesto z
rukoli (z tego przepisu)8
pomidorków koktajlowychodrobina
oliwy z oliwek extra vergineszczypta suszonej
bazyliisól,
pieprzPrzygotowaniePieczone
pomidorki koktajlowe:Piekarnik rozgrzać do temp. 200 st. C (funkcja grillowania).
Pomidorki koktajlowe przekroić wzdłuż na pół, a następnie ułożyć na blasze (przekrojoną częścią do góry). Skropić
oliwą z oliwek extra vergine, posolić, popieprzyć i posypać suszoną
bazylią.Wstawić do nagrzanego piekarnika na najwyższy poziom i zapiekać przez ok. 5-7 minut.W tym czasie ugotować
makaron al dente w osolonym wrzątku.Odcedzić, zachowując filiżankę
wody.
Makaron przełożyć z powrotem do garnka ustawionego na małym ogniu.Dodać pesto z
rukoli i kilka łyżek
wody z gotowania
makaronu.Wszystko dokładnie wymieszać i podgrzewać przez minutę.Podawać od razu z ułożonymi na wierzchu pieczonymi
pomidorkami.Smacznego!