Wykonanie
Bazyliowe pesto z
kurczakiem i pieczoną
cukinią od dłuższego czasu króluje wśród naszych dań obiadowych. Intensywnie zielone i wyraziste w smaku. Z
makaronem i
kurczakiem tworzy duet a w zasadzie
trio idealne 😉Wstyd się przyznać ale do tej
pory ani razu nie zebrałam się do przygotowania domowego pesto z
bazylii. Ulegnie to zmianie. Postanowiłam tej wiosny odpowiednio zadbać o własne
bazyliowe krzaczki, a gdy podrosną przygotować z nich zapasy domowego pesto.
Plan jest, czekam tylko na wiosnę i jego realizację.A w
między czasie nasz ulubiony przepis na pesto z
kurczakiem i pieczoną
cukinią.Składniki:
pierś z kurczakamakaron brązowysłoiczek pesto z
bazyliicukiniaoliwki (opcjonalnie)
sól,
pieprzSposób przygotowania:
Pierś z kurczaka oczyszczamy i kroimy w kostkę. Przyprawiamy delikatnie
solą,
pieprzem i smażymy na odrobinie
oliwy.
Cukinię myjemy i kroimy w podłużne plastry. Następnie układamy ją na blaszce, kropimy
oliwą i lekko posypujemy
solą.
Wstawiamy do piekarnika na ok. 15-20 minut. Pieczemy w temperaturze 180º do momentu aż
cukinia zmięknie i lekko się przyrumieni.W
między czasie wstawiamy
makaron i zajmujemy się krojeniem
oliwek. My dodajemy
zielone oliwki i kroimy je w plastry.Nigdy nie przepadałam za
oliwkami i tolerowałam je jedynie w
sałatce greckiej z
fetą, ale tu pasują idealnie, nadają lekko kwaskowy posmak, a delikatna i aksamitna w smaku
cukinia łagodzi ich smak.Połączenie jak dla mnie mistrzostwo świata!Na koniec do podsmażonego
kurczaka dodajemy odcedzony
makaron, pesto i
oliwki. Mieszamy wszystkie składniki i lekko podgrzewamy.Wyczytałam, że
bazylii nie powinno się podgrzewać zbyt długo, by nie nadała potrawie gorzkiego posmaku. Ja pesto lubię najbardziej na ciepło więc podgrzewam, goryczy nie czułam, więc może już przywykłam 😉Gotowe danie dekorujemy pieczoną
cukinią i zjadamy czym prędzej!
Powiem skromnie- PYSZNOŚCI
Smacznego!SmakUla.Podziel się...