ßßß Cookit - przepis na - mozzarella w cienkich plasterkach

- mozzarella w cienkich plasterkach

nazwa

Wykonanie

Uwielbiam pizzę! Ten płaski drożdżowy placek ciasta z lekko uniesionym, chrupiącym brzegiem kryje w sobie niezwykłą moc - potrafi przyjąć w swoje skromne progi ogromną różnorodność dodatków! Na pewno każdy z Was ma swoja ulubioną kombinację. Jeśli jednak nie możecie się zdecydować, podzielcie swoją pizzę na dwie, trzy lub cztery części i każdą przybierzcie inaczej. Albo zróbcie jedną dużą klasyczną Margheritę! Poniżej przedstawiam swój ulubiony, prosty i niezawodny sposób na pyszną domową pizzę.
Składniki na ciasto:
(przepis na 2-3 placki o średnicy około 32 cm w zależności od preferowanej grubości ciasta; jeśli chcecie wykonać tzw. "całą blachę" na średnim cieście użyjcie 2 szklanek mąki i reszty składników proporcjonalnie)
3 szklanki mąki pszennej typ 650 (lub zwykłej pszennej)
270 ml ciepłej wody
1,5 łyżeczki suchych drożdży
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
4 łyżki oliwy
Przygotowanie ciasta:
(Ciasto drożdżowe lubi ciepło, więc w czasie jego przygotowywania lepiej unikać wszelkich nawiewów chłodnego powietrza, przeciągów itp.)
1. Wodę wymieszać z cukrem, dodać drożdże, wymieszać i odstawić na kilka minut, aż drożdże zaczną się pienić.
2. W misce wymieszać mąkę z solą, zrobić zagłębienie i wlać drożdżowy zaczyn, dodać oliwę i wymieszać wszystko łyżką, a następnie ręką.
3. Gdy ciasto zaczyna robić się w miarę spójne, można przełożyć je na oprószony mąką blat i wyrabiać około 5-10 minut, aż będzie elastyczne i gładkie. Gdy ciasto podczas wyrabiania delikatnie klei się do dłoni pomocne może być ich dokładne umycie, osuszenie i obsypanie mąką. Można także do ciasta dodać odrobinę mąki lub oliwy.
4. Z wyrobionego ciasta uformować kulę (jeśli mają być dwie pizze, ciasto podzielić na dwie równe części), włożyć do miski, przykryć suchą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podrośnięcia (ok. 30-50 minut). W czasie oczekiwania można wykonać sos. Część ciasta można zamrozić lub schować do lodówki na 1-2 dni.
Składniki na sos:
(wystarczy na 2 placki o średnicy około 32 cm)
puszka pomidorów
pół średniej cebuli
ząbek czosnku
sól, ewentualnie bazylia i oregano
kilka łyżek wody
Przygotowanie sosu:
1. Cebulę pokroić w dość drobną kostkę, zeszklić na oliwie, na małym ogniu (nie rumienić).
2. Dodać pomidory z puszki, jeśli są w całości można je lekko rozdrobnić drewnianą łyżką. Wcisnąć ząbek czosnku, wymieszać i smażyć całość na średnim ogniu.
3. Gdy część soku pomidorowego odparuje, uzupełnić go wodą, zmniejszyć ogień i dalej odparowywać sos. Chodzi o uzyskanie odpowiedniej konsystencji nie tylko poprzez pozbycie się nadmiaru płynów, ale także przez rozgotowanie pomidorów. Sos powinien mieć konsystencję pasty. Część sosu można zamrozić lub schować do lodówki na kilka dni.
Przygotowanie pizzy:
Ciasto rozwałkować lub za pomocą rąk rozprowadzić na blasze posmarowanej łyżką oliwy. Uformować okrąg lub rozprowadzić na całej powierzchni blachy w zależności od pożądanej wielkości pizzy i grubości ciasta. Wierzch placka posmarować sosem. Rozłożyć ulubione dodatki lub skorzystać z moich dwóch propozycji (poniżej). Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 240°C przez ok. 12-15 minut. Brzeg i spód ciasta powinny się lekko zarumienić.
Przybranie 1. (zachowana kolejność układania)
- rozmrożony szpinak podsmażony na maśle z dodatkiem czosnku
- pokruszona ricotta (lub "serek typu włoskiego")
- mozzarella w cienkich plasterkach
- suszone oregano
Przybranie 2. (zachowana kolejność układania)
- mozzarella w cienkich plasterkach
- salami w plasterkach
- czarne oliwki (u mnie akurat brak)
- czerwona cebula pokrojona w piórka
- mozzarella w cienkich plasterkach
Źródło:http://www.smakocie.com/2012/01/pyszna-pizza-w-wersji-po-na-po.html