Wykonanie
Mąka gryczana wkradła się do mojej kuchni przypadkiem ponad rok temu. Wcześniej nawet o niej nie słyszałam. Chwyciłam jedno opakowanie ze sklepowej półki i ruszyłam do domu. Nie wiedziałam czego się spodziewać. Zaskoczyła mnie jej konsystencja przypominająca
mąkę ziemniaczaną, ale bardziej sypką niż klejącą się. Wtedy właśnie wymyśliłam jeden z najbardziej popularnych wpisów na blogu - przepis na naleśniki gryczane ze
szpinakiem . Były tak smaczne, że w jednym tygodniu jedliśmy je codziennie.
Potem przyszedł czas na
ciastka gryczane, które też okazały się zaskakująco smaczne.
Mąkę gryczaną dodawałam też do innych wypieków, ale już w mniejszej ilości, głównie jako dodatek.Dziś postanowiłam podzielić się z
Wami przepisem na naleśniki z farszem
brokułowym. Tym razem niektóre naleśniki usmażyłam też na
oleju, czego nie robiłam w wersji szpinakowej (też wychodzą super, ale trzeba
mieć do nich więcej cierpliwości i porządna teflonowa patelnia).

Bezglutenowe naleśniki gryczane z farszem z
brokułów i
ricottySkładniki:150 g
mąki gryczanej,szklanka
mleka,1
jajko,szczypta
soli,
olej rzepakowy do smażenia.farsz
brokułowy1
brokuł ok 300 g150 g
serka ricotta,
sól,
pieprz.sos warzywny do naleśników (opcjonalnie)1 mała
cukinia,1
pomidor,1 mała
cebula,2 gałązki świeżego
tymianku,100 ml
śmietanki kremówki 30%,1/2 łyżeczki grubo mielonego
czarnego pieprzu,szczypta
suszonego oregano,
sól,1 łyżka
oleju do smażenia.

Przygotowanie:

Przy użyciu miksera wymieszać
mąkę z
mlekiem i
jajkiem. Konsystencja powinna być podobna jak przy klasycznych naleśnikach, w razie potrzeby można dodać
wody lub dosypać trochę
mąki. Dodać szczyptę
soli.
Brokuła podzielić na różyczki i ugotować w osolonej wodzie lub na parze. 1/4
brokuła (mniejsze części) odłożyć, a resztę zblendować. Dodać
ricottę, doprawić i zamieszać. Na koniec dodać pozostałą część
brokuła.Naleśniki smażyć na niewielkiej ilości
oleju na złoty kolor. W przypadku smażenia naleśników bez tłuszczu uważać, żeby patelnia nie była za mocno rozgrzana, bo naleśniki mogą się za mocno spiec bądź przypalić.Usmażone naleśniki posmarować farszem
brokułowym i zawinąć w rulony.Do naleśników można podać warzywa w kremowym sosie, które należy pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na rozgrzanym
oleju, aż będą miękkie dodając kolejno
cebulę,
cukinię i na końcu
pomidora i
zioła. Całość zalać
śmietanką i zagotować. Dodać
przyprawy. Podawać na ciepło do naleśników.Smacznego!