Wykonanie
Czas się przyznać - uwielbiam tygodnie tematyczne w popularnych dyskontach. Zawsze znajdę w nich coś nowego i smacznego do wypróbowania. Nie inaczej jest tym razem, gdy w trakcie codziennych zakupów w ręce wpadły mi trójkolorowe, ziemniaczane mini kopytka (gnocchi) w tygodniu włoskim, od razu wiedziałam co z nich przygotuję. Danie z dzisiejszego przepisu chodziło za mną od dawna, nie wiedziałam tylko czy kopytka czy
makaron będą tu bardziej odpowiednie. Teraz wiem, że gnocchi były świetnym wyborem!Lubię kopytka, nie przeszkadza mi kupowanie gotowych wyrobów garmażeryjnych tego typu, dlatego wolę oszczędzić sobie czasu i postawić na gotowy produkt.


Składniki:1 opakowanie kopytek w 3 kolorach (mogą też być zwykłe), około 500 g,1 duża
cukinia,2 średnie
pomidory,1 średnia
cebula,4-5 gałązek świeżego
tymianku,200 ml
śmietanki kremówki 30%,1/2 łyżeczki
białego pieprzu,1/2 łyżeczki grubo mielonego
czarnego pieprzu,szczypta
suszonego oregano,
sól,1 łyżka
oleju do smażenia,
parmezan do posypania.

Przygotowanie:
Cebulę,
cukinię i
pomidory pokroić w drobną kostkęNa patelni rozgrzać
olej i wrzucić pokrojoną
cebulę. Smażyć do zeszklenia, po czym wrzucić
cukinię i smażyć mieszając tak, długo, aż
cukinia zmięknie. Dodać pokrojone
pomidory i mieszając całość smażyć, aż
pomidory puszczą sok i zmiękną.W międzyczasie zagotować
wodę na kopytka.Gdy warzywa na patelni będą gotowe dodać
zioła, doprawić
solą i
pieprzem, po czym wlać
śmietankę i zagotować. Zestawić z ognia.Ugotować kopytka i podawać z sosem na ciepło.Smacznego!