Wykonanie
Jesień. Za oknem chmury, mgły, zbierające się do przelotów ptaki i deszcz... Ale nie tylko, bo są też przepięknie mieniące się złote, czerwone i żółte liście na drzewach we wciąż ciepłych promykach jesiennego słońca. Jesienią jest więcej czasu na posłuchanie muzyki, czytanie książki pod kocem i wypicie pysznej
herbaty z
cytryną i
imbirem. Ale jesień to też
pora, gdy zaczynamy sięgać po przepisy na wszelkiego rodzaju rozgrzewające dania. Zazwyczaj są to gęste i sycące gulasze,
curry no i oczywiście zupy. Niezastąpione towarzyski deszczowych dni.Dlatego dziś mam dla Was przepis na zupę
cebulową z grzankami z
chleba razowego na zakwasie. Jeśli chodzi o wybór
cebuli, to polecam
cebulę cukrową lub białą (
czosnkową), świetnie nadadzą się do tej zupy i nie wyciskają tyle łez co zwyczajna odmiana
cebuli. Przygotowanie zupy jest łatwe i proste. Przepis jest całkowicie wegański, nie ma w nim dodatków pochodzenia zwierzęcego.
Składniki:zupa cebulowa5-6 dużych
cebul,3
marchewki,2 l
bulionu warzywnego,4 łyżki
oleju,2 ząbki
czosnku,3-4 gałązki świeżego
tymianku, lub płaska łyżka suszonego,łyżka
mąki (np. żytniej) (opcjonalnie)płaska łyżeczka
białego pieprzu,płaska łyżeczka
cukru trzcinowego,szczypta
rozmarynu suszonego,szczypta
estragonu suszonego,
sól do smaku.grzanki:3-4 kromki
razowego chleba na zakwasie,1 ząbek
czosnku,pół łyżeczki
oregano,2-3 łyżki
oliwy z oliwek.
Przygotowanie:zupa cebulowa
Cebulę obrać z łupin i pokroić w
pióra (pół-plastry). W głębokiej patelni rozgrzać
olej i wrzucić
cebulę. Smażyć, aż ta "puści
soki" i dodać
cukier trzcinowy.
Marchewkę obrać i pokroić w cienkie plasterki. Wrzucić do
bulionu i całość zagotować.Gdy
cebula na patelni zacznie się rumienić, część
cebuli przełożyć do garnka z
bulionem a do pozostałej części dodać
mąkę szybko mieszając. Powstanie coś w rodzaju zasmażki, która zagęści zupę (krok ten można pominąć).W garnku zagotować
bulion i dodać do niego podsmażoną
cebulę, dodać też przeciśnięty przez praskę
czosnek. Całość zagotować i doprawić
białym pieprzem, poszatkowanym
tymiankiem,
rozmarynem i
estragonem oraz
solą.Całość gotować przez około 5 minut na wolnym ogniu. Podawać z grzankami.grzanki
czosnkoweCzosnek zgnieść nożem i przekroić na pół, natrzeć nim nim kromki
chleba.
Chleb razowy pokroić w półtora centymetrowe kawałki.Na patelni rozgrzać
oliwę, wsypać
oregano i wrzucić
chleb. Należy uważać, żeby temperatura nie była za wysoka, bo grzanki mogą się przypalić. Smażyć do momentu zrumienienia. W razie potrzeby dodać nieco
oliwy.Gotowe grzanki można przełożyć przed podaniem na ręcznik kuchenny, żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Smacznego!