Wykonanie
Wykorzystanie
czerwonego wina burgundzkiego w tej marynacie nadaje skórze
kurczaka czerwony odcień a
mięso uzyskuje wyjątkową głębię smaku. Dodanie kawałków
czosnku z marynaty pod skórę grillowanego
kurczaka zintensyfikuje dodatkowo jego smak. Tak grillowanego
kurczaka proponujemy podawać z pieczonymi
ziemniaki.Składniki:2 szklanki
czerwonego wina1 ½ łyżeczki solidnych1 łyżeczka świeżo zmielonego
czarnego pieprzu¼ szklanki
oliwy z oliwek2 łyżki świeżo posiekanych liści
oregano8 ząbków
czosnku pokrojonych w paski4 kawałki
kurczaka ze skórą, (najlepiej udka albo piersi)Przygotowanie:W średniej wielkości misce wymieszać wszystkie składniki marynaty.
Kurczaka umieścić w dużym zamykanym worku foliowym albo w zamykanym naczyniu. Zalać go przygotowaną marynatą. Marynować w lodówce przez co najmniej 6 godzin ale nie dłużej niż 24 godziny. Przed wyłożeniem
kurczaka na ruszt , wyjąć z marynaty kawałki
czosnku i wcisnąć je pod skórę.
Czerwone wina burgundzkie są doskonałym wyborem do tej marynaty, ale jeśli wolimy możemy do niej wypróbować inne
czerwone wina.