ßßß Cookit - przepis na Kurczak marynowany w czerwonym winie

Kurczak marynowany w czerwonym winie

nazwa

Wykonanie

Wykorzystanie czerwonego wina burgundzkiego w tej marynacie nadaje skórze kurczaka czerwony odcień a mięso uzyskuje wyjątkową głębię smaku. Dodanie kawałków czosnku z marynaty pod skórę grillowanego kurczaka zintensyfikuje dodatkowo jego smak. Tak grillowanego kurczaka proponujemy podawać z pieczonymi ziemniaki.
Składniki:
2 szklanki czerwonego wina
1 ½ łyżeczki solidnych
1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu
¼ szklanki oliwy z oliwek
2 łyżki świeżo posiekanych liści oregano
8 ząbków czosnku pokrojonych w paski
4 kawałki kurczaka ze skórą, (najlepiej udka albo piersi)
Przygotowanie:
W średniej wielkości misce wymieszać wszystkie składniki marynaty. Kurczaka umieścić w dużym zamykanym worku foliowym albo w zamykanym naczyniu. Zalać go przygotowaną marynatą. Marynować w lodówce przez co najmniej 6 godzin ale nie dłużej niż 24 godziny. Przed wyłożeniem kurczaka na ruszt , wyjąć z marynaty kawałki czosnku i wcisnąć je pod skórę.
Czerwone wina burgundzkie są doskonałym wyborem do tej marynaty, ale jeśli wolimy możemy do niej wypróbować inne czerwone wina.
Źródło:http://naruszcie.pl/1892/grillowany-kurczak-marynowany-czerwonym-winie