ßßß Cookit - przepis na Placki ziemniaczane - My Blueberry Corner

Placki ziemniaczane - My Blueberry Corner

nazwa

Wykonanie

Poziom trudności
Placki ziemniaczane mogą stanowić samodzielne danie lub być dodatkiem do niego (zamiast „tradycyjnych” ziemniaków). Najlepsze są zrobione z ziemniaków odmian mącznych (irys, irga). Nie polecam robienia placków z młodych, majowo-czerwcowych ziemniaków – są zbyt wodniste. Większość ludzi je placki na gorąco, ale znam takich, dla których zimne placki są wręcz rarytasem. Placki ziemniaczane można jeść na mnóstwo sposobów. Na słodko – ze śmietaną, z cukrem, z jabłkową konfiturą. Wytrawnie – z sosem pieczarkowym, czosnkowym, z węgierskim gulaszem lub innym . Można smażyć duże grubsze placki lub małe, cieniutkie. Popularne są nie tylko w Polsce, na Białorusi nazywane są dranikami, na Ukrainie – derunami, w Czechach – bramboráčky, za naszą zachodnią granicą, w Niemczech – Kartoffelpuffer, Irlandczycy mają swoje boxty, a Anglicy hash browns, w Holandii jedzą Riefkuukskes, w Szwajcarii – Rösti, w kuchni żydowskiej nazywane są Latkes lub Latkas a po węgiersku – krumplis palacsinta. Placki ziemniaczane to danie międzynarodowe.
Porcja dla 5 – 6 osób
Składniki:
1½ kg ziemniaków
2 cebule średniej wielkości
2 ząbki czosnku
200 g mąki pszennej
2 jajka
2½ łyżeczki soli
2 łyżeczki pieprzu (najlepiej świeżo mielonego)
olej rzepakowy do smażenia
Sposób przygotowania:
Ziemniaki, cebule i czosnek obrać i zmielić w maszynce do mielenia mięsa lub zetrzeć na tarce.
Dodać mąkę, jajka, sól i pieprz i wszystko wymieszać łyżką.
Na patelni rozgrzać olej, smażyć nie grube placki z dwóch stron na rumiano, odkładać na ręcznik papierowy (dla odsączenia nadmiaru tłuszczu).
Podawać na gorąco, chyba że jesteście fanami placków na zimno.
Smacznego!
Źródło:http://jagodzianka.com/2015/06/placki-ziemniaczane