Wykonanie
Poziom trudnościPlacki ziemniaczane mogą stanowić samodzielne danie lub być dodatkiem do niego (zamiast „tradycyjnych”
ziemniaków). Najlepsze są zrobione z
ziemniaków odmian mącznych (irys, irga). Nie polecam robienia placków z
młodych, majowo-czerwcowych
ziemniaków – są zbyt wodniste. Większość ludzi je placki na gorąco, ale znam takich, dla których zimne placki są wręcz rarytasem. Placki ziemniaczane można jeść na mnóstwo sposobów. Na słodko – ze
śmietaną, z
cukrem, z
jabłkową konfiturą. Wytrawnie – z
sosem pieczarkowym,
czosnkowym, z węgierskim gulaszem lub innym . Można smażyć duże grubsze placki lub małe, cieniutkie. Popularne są nie tylko w Polsce, na Białorusi nazywane są dranikami, na Ukrainie – derunami, w Czechach – bramboráčky, za naszą zachodnią granicą, w Niemczech – Kartoffelpuffer, Irlandczycy mają swoje boxty, a Anglicy hash browns, w Holandii jedzą Riefkuukskes, w Szwajcarii – Rösti, w kuchni żydowskiej nazywane są Latkes lub Latkas a po węgiersku – krumplis palacsinta. Placki ziemniaczane to danie międzynarodowe.Porcja dla 5 – 6 osóbSkładniki:1½ kg
ziemniaków2
cebule średniej wielkości2 ząbki
czosnku200 g
mąki pszennej2
jajka2½ łyżeczki
soli2 łyżeczki
pieprzu (najlepiej świeżo mielonego)
olej rzepakowy do smażeniaSposób przygotowania:
Ziemniaki,
cebule i
czosnek obrać i zmielić w maszynce do
mielenia mięsa lub zetrzeć na tarce.Dodać
mąkę,
jajka,
sól i
pieprz i wszystko wymieszać łyżką.Na patelni rozgrzać
olej, smażyć nie grube placki z dwóch stron na rumiano, odkładać na ręcznik papierowy (dla odsączenia nadmiaru tłuszczu).Podawać na gorąco, chyba że jesteście fanami placków na zimno.Smacznego!