ßßß Cookit - przepis na Lazania po bolońsku (Lasagne alla Bolognese) - My Blueberry Corner

Lazania po bolońsku (Lasagne alla Bolognese) - My Blueberry Corner

nazwa

Wykonanie

Poziom trudności
Przepis na lazanię dostałam od kolegi męża, który od 25 lat mieszka w Rzymie. I to właśnie u niego, w Rzymie, jadłam moją pierwszą lazanię. Do dziś stosuję jego przepis, zmieniłam jedynie proporcje. Robię mniej warstw, a to oznacza więcej mięsnego sosu a mniej makaronu. Taka wersja najbardziej smakuje mi i mojej rodzinie.
Porcja na blachę o wymiarach 25×30 cm.
Składniki:
Sos boloński:
2 łyżki oliwy z oliwek
700 g wołowiny
4 marchewki
2 średnie cebule
5 ząbków czosnku
1 czubata łyżeczka soli
½ łyżeczki pieprzu
1 łyżeczka suszonego oregano
1 łyżeczka suszonej bazylii
¼ łyżeczki płatków peperoncino (ostra papryczka) lub chili
1 kg pomidorów lub 1 duży słoik pomidorów konserwowych lub przecieru
Pozostałe składniki:
250 g makaronu lazania
250 ml sosu beszamelowego
500 g mozzarelli w zalewie
200 g parmezanu
Sposób przygotowania:
Wołowinę zmielić w maszynce przełożyć na głęboką patelnię z oliwą, postawić na ogniu i smażyć co jakiś czas mieszając, aż mięso zbrązowieje.
W tym czasie w maszynce zmielić marchewkę, cebulę, czosnek i przełożyć do mięsa.
Dodać sól, pieprz, oregano, bazylię i peperoncino, zamieszać i dusić wszystko przez ok. 15 minut.
Pomidory pokroić i przełożyć na patelnię. Całość gotować, co jakiś czas mieszając, aż mięsny sos osiągnie konsystencję gęstej papki.
W tym czasie przygotować sos beszamelowy według przepisu, mozzarellę zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub pokroić w plastry, a parmezan na tarce o drobnych oczkach. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C w termoobiegu. Blachę wyłożyć pergaminem. Na dno ułożyć warstwę makaronu, na niego wyłożyć połowę sosu mięsnego, posmarować połową beszamelu, wyłożyć połowę mozzarelli i parmezanu.
Na to w tej samej kolejności ułożyć kolejne warstwy w tej samej kolejności.
Wstawić go gorącego piekarnika i piec do 30 minut, aż ser na wierzchu się zrumieni.
Po wyjęciu z piekarnika zostawić na wierzchu przez ok. 5 minut, żeby lazania stężała. Pokroić na 6-8 kawałków. Podawać na gorąco.
Smacznego!
Źródło:http://jagodzianka.com/2015/06/lazania-po-bolonsku-lasagne-alla-bolognese