Wykonanie
Cukinie lub
kabaczek marynuję podobnie jak
ogórki. A że jeszcze ciągle są dostępne to proponuję zrobić choć kilka słoiczków. Szczególnie jak przegapiliśmy sezon
ogórkowy :)Składniki :
kabaczek -
cukinia6 szklanek
wody3/4 szklanki
octu 10 %5 - 6 łyżek
cukru3 łyżki
solikoperpieprz ziarnisty,
liście laurowecebula - obranaPrzygotowanie :
Kabaczek lub
cukinie umyć, przekroić wzdłuż i wykroić miękką zawartość jaka jest wewnątrz (jeśli
młoda cukinia to nie tzeba jej wykrawać)Duże kawałki pokroić w kostkę wielkości 3 - 4 cmDo każdego słoiczka włożyć po jednym
listku laurowym, 2 - 3 ziarnka
pieprzu, małej kiści
kopru z nasionami i po plasterku
cebuliW garnku zagotować zalewę z
cukrem i
soląDo ułożonej
cukinii i przypraw w słojach wlewać gorącą zalewę, wytrzeć brzegi słojów i przykryć, suchymi czystymi dekielkami - zakręcić mocnoDo garnka z ciepłą
wodą wstawiamy ostrożnie słoje i pasteryzujemy około 15 - 20 min od momentu zagotowania
wody w garnku.