Wykonanie
Pamiętam jak moja mama robiła taką
cukinię na zimę, ale zapodziałam gdzieś przepis. Na szczęście znalazłam go tutaj i wykorzystałam na maxa :)
Składniki:1-2
cukinieZalewa:6 szklanek
wody1 szklanka
octu 10 %6 łyżek
cukru3 łyżki
solipieprz ziarnisty
liście laurowe4
cebuleWykonanie:
Cukinię myję i kroję na pół. Wydrążam środek z pestkami ( jeśli
cukinia jest młodziutka nie ma takiej potrzeby) i kroję na ćwiartki. Każdą ćwiartkę kroję w kostkę.
Cebule obieram i kroję w pół talarki Do każdego słoika wkładam po trochu
cebuli, kilka ziaren
pieprzu i
liść laurowy. Napełniam słoiki kawałkami
cukinii Składniki zalewy gotuję. Gorącą zalewam przygotowaną
cukinię z
przyprawami, zakręcam i pasteryzuję 20 min.
SMACZNEGO!