ßßß Cookit - przepis na MIGDAŁOWE CIASTECZKA Z MALINOWYM DŻEMEM

MIGDAŁOWE CIASTECZKA Z MALINOWYM DŻEMEM

nazwa

Wykonanie

Recipe in English.
Aromatyczne i delikatne ciasteczka z dżemem malinowym zasmakują i młodym i dużym :). Słodkości okazały się największym hitem mini-festynu, który odbył się w niedzielę...niby takie niepozorne, ale naprawdę pyszne!
Można nie dodawać aromatu migdałowego i zastąpić go esencją waniliową
-
Przepis ze zdjęciami krok po kroku.
Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres [email protected]. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Wasze dzieło).
Składniki:
300 g mąki tortowej
200 g zimnego masła
2 żółtka
Szczypta soli
100 g cukru pudru
kilka kropli aromatu migdałowego
ziarenka z 1 laski wanilii (opcjonalnie)
dżem malinowy
gęsty lukier cytrynowy (zrobiony z cukru pudru i soku cytrynowego)
Wykonanie:
1. Zagnieć ciasto z mąki, cukru, żółtek, masła, soli i aromatu migdałowego.
2. Owiń ciasto w folię spożywczą i wstaw na godzinę do lodówki.
3. Uformuj z ciasta kulki.
4. W każdej kulce zrób głębokie wgłębienie. Ciastka mają wyglądać jak kluski śląskie.
5. Do każdego wgłębienia nałóż dżem malinowy.
6. Ciastka wyłóż na papier do pieczenia.
7. Ciastka piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Gotowe będą zarumienione. Odstaw je do całkowitego ostudzenia.
8. Na ciastkach zrób esy floresy z lukru :).
Smacznego :)
Źródło:http://przepisy-aleksandry.blogspot.com/2014/06/migdaowe-ciasteczka-z-malinowym-dzemem.html