ßßß Cookit - przepis na Ekstrakt Pomarańczowy i cytrynowy

Ekstrakt Pomarańczowy i cytrynowy

nazwa

Wykonanie

Nie raz i nie dwa pisałam tutaj, że Bea to straszna kusicielka. Tym razem znowu dałam się jej skusić. W końcu te zapachy są godne kuszenia.
Składniki:
alkohol (dałam rum, ale może być wódka)
cytryny
pomarańcze
Wykonanie:
Owoce szorujemy i obieramy ze skórki, bez białej części (ja poszłam na łatwiznę i użyłam zestera).
Obraną skórkę wkładamy do buteleczki i zalewamy alkoholem. Przechowujemy w ciemnym miejscu.
Co do ilości, to wszystko zależy od tego jak mocno aromatyczny ekstrakt chcecie uzyskać. Ja dałam skórkę z 2 pomarańczy na 1 buteleczkę (około 200 ml).
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2012/12/Ekstrakt-Pomaranczowy-i-cytrynowy.html