Wykonanie
Co roku przed świętami przygotowuję domowy ekstrakt
cytrusowy -
pomarańczowy i
cytrynowy.Dla mnie stanowią one świetny dodatek do wypieków, z powodzeniem również mogą być ciekawym pomysłem na świąteczny prezent.
Ekstrakt
cytrusowy jest bardzo prosty do przygotowania, na efekt końcowy trzeba jednak poczekać. Ektrakt będzie gotowy do użycia po około 7 dniach, prawdziwie pachnący będzie jednak po kilku tygodniach. Na pierwszym zdjęciu widać ekstrakt tuż po przygotowaniu, na kolejnych zdjęciach widać jak płyn zmienił kolor i oczywiście zapach:)
Do świąt zostało jeszcze kilka tygodni, więc jest to doskonała okazja, aby domowy ekstrakt przygotować właśnie teraz.
Pozdrawiam,
AsiaEkstrakt
pomarańczowy - składniki:1 duża
pomarańcza1 szklanka
wódkiPrzygotowanie:
Pomarańczę umyć, sparzyć gorącą
wodą i obrać ze skórki,usuwając jak najwięcej białej części, która jest gorzka.Skórkę pokroić drobno i przełożyć do butelki.Całość zalać
wódką, zamknąć i odstawić w suche, ciemne miejsce.Ekstrakt
cytrynowy - składniki:2
cytryny1 szklanka
wódkiPrzygotowanie:
Cytryny umyć, sparzyć gorącą
wodą i obrać ze skórki,usuwając jak najwięcej białej części, która jest gorzka.Skórkę pokroić drobno i przełożyć do butelki.Całość zalać
wódką, zamknąć i odstawić w suche, ciemne miejsce.Pachnącego! :)P.S. Przepis pochodzi ze strony: akshayapaatram.com