ßßß Cookit - przepis na Domowy ekstrakt cytrusowy

Domowy ekstrakt cytrusowy

nazwa

Wykonanie

Co roku przed świętami przygotowuję domowy ekstrakt cytrusowy - pomarańczowy i cytrynowy.
Dla mnie stanowią one świetny dodatek do wypieków, z powodzeniem również mogą być ciekawym pomysłem na świąteczny prezent.
Ekstrakt cytrusowy jest bardzo prosty do przygotowania, na efekt końcowy trzeba jednak poczekać. Ektrakt będzie gotowy do użycia po około 7 dniach, prawdziwie pachnący będzie jednak po kilku tygodniach. Na pierwszym zdjęciu widać ekstrakt tuż po przygotowaniu, na kolejnych zdjęciach widać jak płyn zmienił kolor i oczywiście zapach:)
Do świąt zostało jeszcze kilka tygodni, więc jest to doskonała okazja, aby domowy ekstrakt przygotować właśnie teraz.
Pozdrawiam,
Asia
Ekstrakt pomarańczowy - składniki:
1 duża pomarańcza
1 szklanka wódki
Przygotowanie:
Pomarańczę umyć, sparzyć gorącą wodą i obrać ze skórki,
usuwając jak najwięcej białej części, która jest gorzka.
Skórkę pokroić drobno i przełożyć do butelki.
Całość zalać wódką, zamknąć i odstawić w suche, ciemne miejsce.
Ekstrakt cytrynowy - składniki:
2 cytryny
1 szklanka wódki
Przygotowanie:
Cytryny umyć, sparzyć gorącą wodą i obrać ze skórki,
usuwając jak najwięcej białej części, która jest gorzka.
Skórkę pokroić drobno i przełożyć do butelki.
Całość zalać wódką, zamknąć i odstawić w suche, ciemne miejsce.
Pachnącego! :)
P.S. Przepis pochodzi ze strony: akshayapaatram.com
Źródło:http://ciastco.blogspot.com/2013/11/domowy-ekstrakt-cytrusowy.html