Wykonanie
Ciasto na niedzielę ..tym razem akcję prowadzi
Asia..W ten wekeknd robiłyśmy ciasta przekładane, z dowolnymi
owocami , ze
śmietaną itd..Ja wybrałam przepis podpatrzony tutaj ..w
sumie to nie jest keks i nie ma nic wspólnego z keksem,ale taką nazwę dała s.Anastazja..Ja już od dawna piekę podobne ciasto -w
sumie bardzo lubiane przez moją rodzinę i przepis jest już na blogu i jednak tamto ciasto lepiej mi smakuje.Razem ze mną ciasta piekły :
Asia , Bernadetta .
Składniki na ciasto:3 łyżki
miodu150 g
margaryny3 szklanki
mąki pszennej1 łyżka
cukru2 łyżki
śmietany kwaśnej1
jajo2 łyżeczki
sody oczyszczonejMiód i
margarynę roztopić na wolnym ogniu. Ostudzić i dodać do
mąki przesianej z
sodą i pozostałych składników.Zagnieść ciasto i podzielić na 3 części: 2 większe i 1 mniejszą. Wyłożyć do blach wyłożonych papierem do pieczenia.Piec po 20 minut w temp. 200 stopni( mniejszą część piec ok. 4 minuty krócej). Wystudzić. Najcieńszy blat pokruszyć w dość drobne kawałki. [ ja potraktowałam blenderem]Składniki na masę
jabłkową:1 kg
jabłek [
jabłka tarte ze słoika ]2
galaretki wiśniowe [
pomarańczowe -wg mnie wystarczy 1]3 łyżki
cukru3 łyżki
wodyJabłka obrać i pokroić w plastry, dodać
wodę i dusić 5 minut na wolnym ogniu. [ Ja miałam ze słoika tarte , od razu z
cukrem i od razu dałam
galaretki ]. Dodać
cukier i
galaretki( proszek).Dokładnie wymieszać i ostudzić. Do wystudzonej masy dodać pokruszony blat ciasta
miodowego i wymieszać.Składniki na masę z
kokosem:2 szklanki
mleka5 łyżek
cukrucukier waniliowy4 łyżki
kaszy manny100 g
wiórków kokosowych250 g
masłaMleko zagotować z
cukrem i
kaszą manną. Dodać
kokos i jeszcze chwilę gotować.Ostudzić, a następnie utrzeć razem z
masłem.Układać w blaszce:blat
miodowymasa
jabłkowamasa z
kokosemblat
miodowypolewa