ßßß Cookit - przepis na Drożdżówki z domową masą makową

Drożdżówki z domową masą makową

nazwa

Wykonanie

No i znów weekend... a jak weekend to znów wspólne Wypiekanie na śniadanie. .i po raz kolejny Paweł z Madzią zaproponowali pyszne bułeczki...Moje już zjedzone..a Wy już piekliście czy jeszcze będziecie ?
Lista piekących - Paweł z Madzią, Joasia, Ela ..
Masa makowa
250 g suchego maku
60 g miodu
100 g ulubionych bakalii ( daktyle, morele i śliwki)
25 g orzechów włoskich
4 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczy
50 g płatków migdałów
1 łyżeczka pasty waniliowej
Mak zalać wrzątkiem i gotować przez 20 minut. Po tym czasie odsączyć z wody i wystudzić. Mak zmielić w blenderze lub dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa. Dodać pokrojone drobno bakalie, posiekane orzechy, płatki migdałowe, kandyzowaną skórkę i pastę waniliową.
Tak przygotowana masę makową można zamrozić lub przechowywać w lodówce ok. 4 dni.
DROŻDŻÓWKI:
masa makowa z przepisu powyżej
20 g świeżych drożdży
60 g cukru
125 g mleka
340 g mąki pszennej
3 jajka
60 g masła
szczypta soli
Przygotować zaczyn: do pojemnika wkruszyć drożdże, dodać łyżkę cukru, 3 łyżki letniego mleka, oprószyć porządnie mąką i zostawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na pół godziny.
Następnie w misce połączyć przesianą mąkę, cukier, sól, dwa żółtka, roztopione i ostudzone masło. Dodać też letnie mleko i zaczyn i wyrobić ciasto. Po wyrobieniu odstawić je do wyrośnięcia aż podwoi objętość. [ja wyręczyłam się automatem do chleba].
W czasie wyrastania ubić pianę z dwóch białek i połączyć ją z masa makową. Jeżeli tego nie zrobimy masa nie będzie ścisła i będzie nam się kruszyła w drożdżówkach.
Ciasto rozwałkować w prostokąt, wyłożyć równo masę makową i złożyć na dwa (jak list). Wykrawać podłużne bułki i odstawić do wyrośnięcia na około pół godziny. Po wyrośnięciu posmarować bułki jajkiem roztrzepanym z łyżką mleka. Piec 20 minut w 180 stopniach. Po wystygnięciu polać lukrem.
Źródło:http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2015/07/drozdzowki-z-domowa-masa-makowa.html