ßßß Cookit - przepis na Domowa masa makowa

Domowa masa makowa

nazwa

Wykonanie

Masę makową można kupić w sklepie ..ale można także zrobić samodzielnie i będzie o wiele lepsza niż ta z puszki..Ja czasem kupuję i tą w puszce, ale warto czasem poświęcić trochę czasu i przygotować taką masę samodzielnie...wtedy można dodać do niej swoje ulubione bakalie itd.Przepis na masę makową mam od Pawła i Madzi ..a w następnym poście będzie przepis na bułeczki z taką masą , oczywiście też z przepisu Pawła i Madzi. Tak przygotowana masę makową można zamrozić lub przechowywać w lodówce ok. 4 dni.Do gotowej masy makowej dodać ubitą pianę z białek i już można przyrządzać bułeczki ..
Przepis cytuję za Pawłem i Madzią, ale kombinacja bakalii, orzechów wedle własnych upodobań.
250 g suchego maku
60 g miodu
100 g ulubionych bakalii ( daktyle, morele i śliwki)
25 g orzechów włoskich
4 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczy
50 g płatków migdałów
1 łyżeczka pasty waniliowej
Mak zalać wrzątkiem i gotować przez 20 minut. Po tym czasie odsączyć z wody i wystudzić. Mak zmielić w blenderze lub dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa. Dodać pokrojone drobno bakalie, posiekane orzechy, płatki migdałowe, kandyzowaną skórkę i pastę waniliową.
Tak przygotowana masę makową można zamrozić lub przechowywać w lodówce ok. 4 dni.
Źródło:http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2015/07/domowa-masa-makowa.html