Wykonanie
Kopczyki kreta zrobione przez młodszą córkę.
Ciasto:1,5 szkl.
mąki3/4 szkl.
cukru3/4 szkl.
mleka0,5 szkl
maślanki2 łyżki
kakao1 -2
jajka1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia1,5 łyżeczki
sody oczyszczonejszczypta
soliKrem:250
śmietanki kremówki 30 %1 łyżeczka
żelatyny3 łyżki
cukru pudru1 łyżeczka
cukru waniliowego3 łyżki gorącej
wodyDodatkowo:1
banankilka kropel
soku z cytrynySkładniki suche wymieszać w jednej misce, a mokre w drugiej.Mokre składniki dodać do suchych i wymieszać. Ciasto przełożyć do 3/4 wysokości foremki na mufinki. Piec w temperaturze 180 stopni około 25 minut. Ostudzić ,następnie za pomocą łyżeczki wydrążyć środek. Resztki wyciętego ciasta pokruszyć.
Żelatynę rozpuścić w gorącej
wody .
Śmietankę ubić na sztywną masę, pod koniec dodać
cukier puder,
cukier waniliowy oraz stopniowo rozpuszczoną
żelatynę. Do każdej babeczki włożyć pokrojone drobno
banany , skropić
sokiem z cytryny,następnie ubitą
śmietankę tworząc lekki stożek. Wierzch oprószyć pokruszonym
ciastem, lekko je dociskając i formując kopczyk.