ßßß Cookit - przepis na Babeczki ” kopce kreta „

Babeczki ” kopce kreta „

nazwa

Wykonanie

Pudełkową wersję, czyli znany Kopiec kreta, kojarzą pewnie wszyscy.
Dzisiejsze babeczki są domowe, nie pudełkowe, w smaku pyszne, kremowe, idealne, z dodatkiem banana i nie odbiegają ani trochę od gotowca.
Ich przygotowanie wymaga nieco pracy i czasu, ale myślę, że wizualnie i smakowo, efekt końcowy jest tego wart :)
Składniki:
szklanka mąki
pół szklanki cukru
pół szklanki mleka
1/4 szklanki maślanki
1 jajko
łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki ciemnego kakao
1/4 płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
Krem:
250ml kremówki 30%
3 łyżki cukru pudru
3 łyżki gorącej wody
łyżeczka żelatyny
łyżeczka cukru waniliowego
Dodatkowo:
banan
sok z cytryny
Przygotowanie:
W jednej misce łączymy ze sobą suche składniki ( mąka, proszek do pieczenia, soda, kakao, cukier, sól ), a w drugiej mokre ( jajko, mleko, maślanka ).
Mokre składniki przelewamy do suchych i całość mieszamy ze sobą do uzyskania jednolitej konsystencji.
Masę przelewamy do foremek ( do połowy ich wysokości ) i wkładamy do nagrzanego do 180st. piekarnika.
Pieczemy 25-30 minut.
Upieczone babeczki studzimy, a kiedy będą już przestudzone, nożem ścinamy wierzch, a za pomocą łyżeczki wydrążamy środki babeczek.
Wydrążone ciasto rozdrabniamy.
Banana kroimy w plastry lub kostkę i skrapiamy sokiem z cytryny, by nie ściemniał.
Żelatynę rozpuszczamy w 3 łyżkach gorącej wody. Odstawiamy do przestygnięcia.
Kremówkę ubijamy na sztywno, dodając pod koniec ubijania cukier puder, cukier waniliowy i naszą już przestygniętą żelatynę.
Krem gotowy i zabieramy się za zrobienie kopców :)
Do każdej wydrążonej babeczki wkładamy banana i ubity krem, tworząc z kremu lekką górkę/kopiec.
Wszystkie nasze kopce oprószamy rozdrobnionym wcześniej ciastem, lekko je dociskając dłońmi i wkładamy na 2 godziny do lodówki, by stężały i się schłodziły.
Przepis znaleziony na stronie ilovebake:)
Kategorie:
Źródło:http://www.niepieprz.pl/babeczki-kopce-kreta