ßßß Cookit - przepis na Chleb z dodatkiem jogurtu- bardzo prosty

Chleb z dodatkiem jogurtu- bardzo prosty

nazwa

Wykonanie

Przepis na taki prosty do zrobienia i co najważniejsze pyszny chlebek znalazłam tutaj ..i żałuję , że piekłam z połowy porcji..polecam..chleb jest pyszny i warto upiec z takiej porcji jak podaje przepis..na dwie keksówki..
80 dkg mąki pszennej (typ 650)
50 g świeżych drożdży
1/2 szkl.otrębów owsianych Kupiec
1/2 łyżeczki miodu
1 łyżka słodu
100 ml jogurtu naturalnego
szczypta pieprzu ziołowego, słodkiej papryki [ nie dałam]
1 duża łyżka soli
1 l letniej wody (w zależności od konsystencji)
Drożdże rozrobić w szklance wody z dodatkiem miodu i dwóch łyżek mąki.Suche składniki (mąkę, przyprawy, otręby owsiane)wymieszać i połączyć z drożdżami. Dolewać stopniowo wodę ( w zależności od konsystencji) i dokładnie wyrobić ciasto.Przykryć i odstawić na 20 minut.
Blaszki posmarować tłuszczem, obsypać płatkami owsianymi.
[u mnie blaszka wyłożona papierem bez smarowania i bez płatków]. Ciasto jeszcze raz dokładnie wyrobić, wlać do foremek (dwie keksówki).
Mokrą łyżką wyrównać ciasto, okryć woreczkami foliowymi, odstawić na kolejne 20 minut. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 240 stopni.Ciasto spryskać lekko wodą i obsypać płatkami .[ u mnie bez płatków]. Piec przez 10 minut w temp. 240 stopni, obniżyć temperaturę do 220 stopni, piec 55 minut. W trakcie pieczenia nie otwierać drzwi piekarnika. Piekarnik wyłączyć, po dziesięciu minutach wyciągnąć chleb i odstawić do wystygnięcia.
Źródło:http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2014/05/chleb-z-dodatkiem-jogurtu-bardzo-prosty.html