Wykonanie
Pizza pieczona jakiś czas temu na kamieniu ..była pyszna...tylko ciut za mocno się przypiekła...po prostu zagapiłam się .. Przepis na tą pyszną pizzę..a dokładniej na ciasto dostałam od Iwony [ dziękuję].. i polecam..Ciasto jest mięciutkie, puszyste...Taki kamień do pieczenia pizzy też polecam, bo na prawdę warto go
mieć ..i nie tylko do pieczenia pizzy..
0,5 kg
mąki1 szkl.
wody1 łyżeczka
soli1 łyżeczka
cukru40 g
drożdży2 łyżki
olejuprzyprawa do pizzydowolne dodatkisos
currysalamiser żółtyDrożdże rozrobić w wodzie, dodać
mąkę,
sól,
cukier ,
olej i
przyprawę.Wyrobić gładkie ciasto i odstawić do wyrośnięcia.Następnie uformować pizzę i nałożyć dodatki, posypać
serem .Piec około 15 minut w temperaturze 220 stopni.Ja pizzę piekłam na kamieniu..i od razu wyłożyłam na zimny kamień , wstawiłam do zimnego piekarnika , a dopiero później ustawiłam temperaturę.Można też najpierw nagrzaćkamień i na gorący wyłożyć pizzę.
Przypominam i zapraszam ..