Wykonanie
45 dkg
mąki1,5 łyżki
cukru0,5 łyżki
soli1 łyżka
koncentratu pomidorowego Pudliszki1 łyżeczka
suszonych drożdży250 ml
wody lub
mleka [ lub
wody z
mlekiem]1,5 łyżki
oliwy2 łyżki
masła2 ząbki
czosnku1 łyżka
ziół prowansalskichWszystkie składniki ciasta przełożyć do miski i zagnieść ciasto.Odstawić ,aż ciasto podwoi objętość. Po tym czasie wyjąć je na oprószony
mąką blat, podzielić na części, z każdej uformować kuleczkę. Odstawić na 5 - 10 minut przykryte wilgotną ściereczką.
Masło utrzeć z przeciśniętym przez praskę
czosnkiem i
ziołami.Każdą kuleczkę rozwałkować na placuszek, który posmarować
masłem czosnkowo-
ziołowym.Posmarowany placuszek zwinąć w rulonik. Każdy rulonik naciąć wzdłuż zostawiając nieprzecięte około 1/4 długości z każdego końca. Końce zawinąć pod spód i włożyć do środka przez powstałe nacięcie.Gotowe bułeczki kłaść na blaszce , pozostawić do napuszenia na 15 - 20 minut.Spryskać piekarnik
wodą, piec około 20 - 25 minut w temperaturze 190ºC.
Bułki dołączam do październikowej listy Wisełki : "Na zakwasie i na drożdżach" .