Wykonanie
Bułeczki upieczone w domu...pycha.. robi się je bardzo szybko..a jakie są smaczne...polecam..Przepis znalazłam u Arabeski ..i po raz drugi użyłam
suszonych drożdży .., których wcześniej nie używałam..Moje mylne przekonania co do suchych
drożdży się nie potwierdzają..i teraz już częściej
będę wykorzystywać suszone..
240 ml
mleka120 ml ciepłej
wody1 łyżeczka
miodu (w oryginale 1 łyżka)55 g
masła1
jajko670 g
mąki pszennej (może być też pełnoziarnista lub mieszana)7 g
drożdży suszonych Wypiekacz1 i 1/2 łyżeczki
soliDrożdże rozpuścić w wodzie i odstawić na 10 minut.
Mleko ,
miód i
masło podgrzewać do momentu , aż
masło się rozpuści .Odstawić do wystygnięcia. Do
mąki dodać ostudzone
mleko z
miodem i
masłem,
jajko ,
sól oraz rozpuszczone
drożdże. Dokładnie wymieszać i wyrabiać przez ok. 5 minut. Ciasto powinno być elastyczne i lekko klejące. Podzielić na 12-16 części i formować kulki,Spłaszczać i układać na blasze wyścielonej pergaminem. Odstawić na 30-35 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Przed pieczeniem bułeczki można posmarować
mlekiem i posyp ać dowolnymi ziarnami. Piec 10-12 minut w temp. 200 st.C.
Bułeczki dołączam do sierpniowej listy Wisełki : "Na zakwasie i na drożdżach"