Wykonanie
Błyskawiczne
bułki. Powstają w niespełna godzinę. Na takie tylko miałam czas. Właśnie wróciliśmy z cudnego wypadu do Wrocławia i po powrocie do domu okazało się że... zapomnieliśmy kupić
chleb... Przepis wyszperany u Arabeski Polecam :)Składniki:670 g
mąki pszennej2 i 1/4 łyżeczki
drożdży suszonych250 ml letniego
mleka125 ciepłej ml
wody55g
masła1
jajko roztrzepane1,5 łyżeczki
soli1 łyżeczka
miodu (w oryginale była 1 łyżka)ziarna do posypaniakilka łyżek
mleka do posmarowania lub roztrzepane
jajkoDrożdże rozpuścić w wodzie i odstawić na 10 minut. Do garnuszka wlać
mleko dodać
miód i
masło. Podgrzewać do momentu az
masło się rozpuści. Zdjąc z ognia - wystudzić. Do dużej miski wsypac
mąkę i zawartość garnuszka, oraz pozostałe składniki dobrze wyrobić (będzie elastyczne i lekko klejące). Ciasto podzielic na ok. 12-16 części. Z każdej ulepić kulkę, którą lekko spłaszczyć. Układać na blaszce wyłożonej papierem lub lepiej matą do pieczenia i zostawic na ok. 30-40 min do wyrośnięcia. Przed pieczeniem posmarować
mlekiem lub
jajkiem i posypac ziarnami. Piec w temp. 200 stopni przez ok. 15 minut (w zależności od ich wielkości)Smacznego:)