Wykonanie
Ten sos robiłam specjalnie do naleśników ..ale nada się on do różnego rodzaju deserów,
lodów..a także do podjadania..Mój sos wyszedł ciut za gęsty..tzn.od razu był dobry, ale po jakimś czasie jeszcze zgęstnieje..więc trza uważać..Ja robiłam w
między czasie kilka rzeczy na raz [smażyłam naleśniki, obierałam
jabłka] i po prostu nie dopilnowałam...
Ja robiłam z
brązowego cukru , ale oryginalny przepis podaje dwie propozycje..10 dkg
brązowego cukru5 dkg
masła1/2 szkl.
wody lub10 dkg
białego cukru2 łyżki karmelu5 dkg
masła1/2 szkl.
wodyCukier,
masło i
wodę włożyć do garnka.Podgrzewać, mieszając,aż
cukier się rozpuści.Zwiększyć ogień i zagotować.Gotować [ mieszając] do uzyskania konsystencji
syropu [około 5 minut].Ostudzić.