Wykonanie
Ciasto kruche idealne na szarlotkę, babeczki co tam wymyślicie :)
Składniki:- 3 szklanki
mąki- 3/4 szklanki
cukru brązowego (
daje mniej, może być
biały cukier)- 1
jajko- 250 gr
masła, najlepsze roślinnePrzygotowanie:Z podanych składników zagniatamy ciasto. Najlepiej jeśli
masło jest w temperaturze pokojowej.Z podanej ilości wychodzą 2 porcje ciasta na spód i boki. Ja zazwyczaj resztę zamrażam albo robię korpusy do babeczek.Jeśli pieczemy np. szarlotkę wykładamy najpierw spód i nakłuwamy widelcem, wkładamy do nagrzanego na 180 stopni piekarnika, wyjmujemy i dorabiamy boki. Uzupełniamy wybranymi
owocami. Jeśli
daję jabłka, to kroje na drobną kostkę, doprawiam
cukrem pudrem i
cynamonem.
Dawałam też
maliny, ale ich niczym nie doprawiałam. Wrzucam do ciasta i przykrywamy kruszonką. Pieczony około 45 min, aż kruszonka się zrumieni.
Smacznego :)