ßßß Cookit - przepis na Kandyzowany imbir

Kandyzowany imbir

nazwa

Wykonanie

0,5 kg korzenia imbiru
750 g cukru (można użyć też cukru brązowego w zasadzie w dowolnych proporcjach, ja użyłam mniej więcej 450 g cukru białego i 300 g cukru brązowego) + 50 g cukru brązowego do obtoczenia imbiru
1 litr wody
Imbir obrać dokładnie ze skórki. Wypłukać kilkakrotnie w zimnej wodzie. Następnie pokroić na cienkie plasterki, koniecznie w poprzek włókien. Przełożyć do rondla z grubym dnem i zalać wodą tak, aby imbir został całkiem przykryty. Zagotować, zmniejszyć ognień i gotować ok. 10-15 minut. Odcedzić i odstawić na bok.
Przygotować syrop. Cukier i wodę umieścić w średnim garnku, podgrzewać, aż cukier się rozpuści. Dodać imbir i gotować na małym ogniu (bez przykrycia), aż syrop osiągnie konsystencję płynnego miodu. To gotowanie trwa około 2 godziny. Syrop z imbirem trzeba od czasu do czasu przemieszać.
Pozostały cukier brązowy rozetrzeć na proszek w moździerzu.
Imbir odcedzić i ułożyć na talerzyku, by odrobinę wystygł. Kawałki imbiru obtoczyć w roztartym cukrze. Przechowywać w szczelnym pojemniku w suchym miejscu.
Życzę smacznego!
Źródło:http://pin-upcake.blogspot.com/2012/11/swiateczny-niezbednik.html