Wykonanie
0,5 kg korzenia
imbiru750 g
cukru (można użyć też
cukru brązowego w zasadzie w dowolnych proporcjach, ja użyłam mniej więcej 450 g
cukru białego i 300 g
cukru brązowego) + 50 g
cukru brązowego do obtoczenia
imbiru1 litr
wodyImbir obrać dokładnie ze skórki. Wypłukać kilkakrotnie w zimnej wodzie. Następnie pokroić na cienkie plasterki, koniecznie w poprzek włókien. Przełożyć do rondla z grubym dnem i zalać
wodą tak, aby
imbir został całkiem przykryty. Zagotować, zmniejszyć ognień i gotować ok. 10-15 minut. Odcedzić i odstawić na bok.Przygotować
syrop.
Cukier i
wodę umieścić w średnim garnku, podgrzewać, aż
cukier się rozpuści. Dodać
imbir i gotować na małym ogniu (bez przykrycia), aż
syrop osiągnie konsystencję płynnego
miodu. To gotowanie trwa około 2 godziny.
Syrop z
imbirem trzeba od czasu do czasu przemieszać.Pozostały
cukier brązowy rozetrzeć na proszek w moździerzu.
Imbir odcedzić i ułożyć na talerzyku, by odrobinę wystygł. Kawałki
imbiru obtoczyć w roztartym cukrze. Przechowywać w szczelnym pojemniku w suchym miejscu.Życzę smacznego!