Wykonanie
Zostało mi trochę pieczonego
kurczaka...[chyba moi domownicy przejedli się drobiem haha....]i postanowiłam coś zrobić..miałam również trochę ugotowanych
ziemniaków..i tak powstały kotleciki..do panierowania użyłam
bułki tartej z lnem mielonym, którą dostałam dzięki uprzejmości Oleofarm ...Dla porównania smaku zrobiłam również kilka kotletów z
bułką, którą zawsze używam.. Taka
bułka z lnem
daje inny efekt smakowy..kotleciki były pyszne..z taką chrupiącą skorupką..
50 dkg ugotowanych
ziemniaków30 dkg
mięsa z drobiu[ pieczonego lub gotowanego itp]
cebulka1-2
jajkakopereksól,
pieprz,
wegetaMięso z kurczaka,
ziemniaki i
cebulę zemleć w maszynce.Dodać
jajka, posiekany
koperek ,
przyprawy.Wymieszać.Formować kotleciki, panierować w
bułce tartej i smażyć z każdej strony na złoty kolor.
Kotlety ze
zwykłą bułką:
Bułka tarta ze złocistym lnem mielonym to produkt uzyskany ze zmieszania tartej, środkowej części specjalnie wypiekanego
pieczywa pszennego z mielonymi ziarnami złocistego lnu.Produkt zawiera tylko 1% skórki
pieczywa, dzięki
czemu panierka ma jasny kolor, a zmielony len nadaje jej unikalny zapach i smak.
Bułka tarta doskonale sprawdza się jako posypka do gotowanych warzyw, dodatek do
mięsa mielonego, panierkę do
mięsa smażonego i ryb oraz przysmaków dietetycznych.Można nią również obsypać formę do pieczenia ciasta.
Bułka tarta idealnie przywiera do wybranych potraw, porównywalnie do efektów użycia
mąki, a gotowe dania zyskują przyjemna chrupkość.
Bułka tarta ze złocistym lnem mielonym sprawi, że przygotowane z nią potrawy nabiorą nowego wyjątkowego smaku.Skład:
bułka tarta pszenna-50%[wypiek ze zboża zawierającego gluten], mielone nasiona lnu uzyskane w procesie odtłuszczania -50%.