Wykonanie
Kurczak w stylu ala KFC...kolejny smaczny sposób na
kurczaka...do zrobienia takiego
kurczaka można użyć skrzydełek,udek lub całego
kurczaka pokrojonego na części..u mnie jedna z części skrzydełek [ wygląda jak udka]..skrzydełka lub
udka z kurczaka [ u mnie 1 część ze skrzydełek]1
jajko1/2 szkl.
mleka2 szkl.
mąki1,5 łyżeczki
soli czosnkowej Prymat1 łyżeczka
pieprzu1 łyżeczka
chili1/2 łyżeczki
sodyszczypta
proszku do pieczeniaSkrzydełka lub udka umyć i osuszyć.
Pieprz,
sól,
sodę,
czosnek,
chili wymieszać z 2 łyżkami
wody.Włożyć kawałki
kurczaka i odstawić marynatę z
kurczakiem na 2-3 godziny.
Mąkę wymieszać ze szczyptą
chili, szczyptą
czosnku, szczyptą
pieprzu i
proszkiem do pieczenia.
Kurczaka wyjąć z marynaty , namoczyć w
jajku roztrzepanym z
mlekiem, obtoczyć w mieszance
mąki i przypraw .Lekko otrzepać i ponownie namoczyć w
jajku i znów w
mące. Smażyć w głębokim , gorącym
oleju.[Ja smażyłam we frytkownicy] . Odsączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu .
Sól czosnkowa Prymat to
przyprawa o charakterystycznym smaku i zapachu. Jest idealnie zharmonizowanym połączeniem
soli jodowanej oraz mielonego
czosnku. Nieodzowna w kuchni ze względu na cieszące się popularnością połączenie
czosnkowego i słonego smaku. Może być oryginalnym składnikiem wielu smacznych potraw
mięsnych,
rybnych lub tych, przygotowanych na bazie warzyw.
Sól czosnkowa może być stosowana jako substytut zwykłej
soli kuchennej. Idealnie nadaje się do nacierania różnych gatunków
mięs, drobiu i ryb przed ich przyrządzeniem. Doskonała do aromatycznych
sosów, warzyw,
grzybów,
twarogów, past, sałatek a także do potraw z grilla. Znakomicie smakuje
sok pomidorowy wzbogacony słono -
czosnkowym smakiem. Nawet najprostszą kanapkę można urozmaicić, dodając do niej
soli czosnkowej. Dzienne zapotrzebowanie organizmu na
sól wynosi 5 gramów.