ßßß Cookit - przepis na Domowy salceson

Domowy salceson

nazwa

Wykonanie

Robiłam już kiedyś salceson , ale w szynkowarze..tym razem z braku szynkowara zrobiłam inaczej..prawdę mówiąc gotowałam to z zamiarem zrobienia galarety, ale mąż zażyczył sobie salcesonu..
świński łeb
skórki wieprzowe
słonina
nogi i uszy świńskie
przyprawy do smaku
czosnek
marchewka
Głowę porąbać na mniejsze kawałki, włożyć do dużego gara, dodać skórki i resztę dodatków. Zalać wodą osolić i gotować do prawie miękkości, wyjmując kawałki w miarę ich dogotowywania się. Przestudzić i pokroić.Wywar z gotowania zredukować do ok. 1/2 litra, przecedzić przez gęste sito. Wszystko razem ( mięso i wywar)połączyć, doprawić do smaku.Chwilę jeszcze pogotować. Lekko schłodzić,wlać do specjalnej foli do salcesonu , zawiązać i odstawić najlepiej na całą noc do lodówki.
Źródło:http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2012/12/1075-domowy-salceson.html