Wykonanie
Robiłam już kiedyś
salceson , ale w szynkowarze..tym razem z braku
szynkowara zrobiłam inaczej..prawdę mówiąc gotowałam to z zamiarem zrobienia galarety, ale mąż zażyczył sobie
salcesonu..świński łebskórki wieprzowe
słoninanogi i uszy świńskie
przyprawy do smaku
czosnekmarchewkaGłowę porąbać na mniejsze kawałki, włożyć do dużego gara, dodać skórki i resztę dodatków. Zalać
wodą osolić i gotować do prawie miękkości, wyjmując kawałki w miarę ich dogotowywania się. Przestudzić i pokroić.
Wywar z gotowania zredukować do ok. 1/2 litra, przecedzić przez gęste sito. Wszystko razem (
mięso i
wywar)połączyć, doprawić do smaku.Chwilę jeszcze pogotować. Lekko schłodzić,wlać do specjalnej foli do
salcesonu , zawiązać i odstawić najlepiej na całą noc do lodówki.