ßßß Cookit - przepis na Domowy pasztet wieprzowy

Domowy pasztet wieprzowy

nazwa

Wykonanie

Składniki: ( nie podaję dokładnych ilości bo wszystko daję na tzw. oko)
wątróbka wieprzowa ( jeden płat)
serce - całe
płuca - całe
ozorek - cały
kości na których jest mięsko, ewentualnie kości z golonki
skórki wieprzowe - nie za dużo bo pasztet będzie żelatynowaty - twardy
coś tłustego( słoninka, kawałek boczku, )
marchewka - 1 duża, 2 mniejsze
czosnek
2 jajka
przyprawy (sól, pieprz mielony)
jeżeli nie było kości z mięskiem dodaję ok 0,5kg szynki
Wykonanie:
Mięso ugotować razem z marchewką do miękkości (około godziny, półtorej). Wystudzić. odlać 1-2szkl bulion.
Zmielić mięso dwukrotnie - ja to robię na drobnym sitku, ten drugi raz mielę na sitku do mielenia maku. W drugim mieleniu też przepuścić marchewkę - wtedy będzie ładnie widoczna w pasztecie,
Doprawić solą i pieprzem według uznania. Dodać jajka. Wszystko razem wymieszać dokładnie.
Blaszkę/ formę na pasztet wysmarować smalcem lub masłem. Masę przełożyć do foremy, wyrównać uklepując masę. .
Piec około godziny w temp. 180 o C. Powinien się ładnie zrumienić z wierzchu.
Smacznego. Qulinarna Ania
Źródło:http://qulinarna.blogspot.com/2013/08/pasztet-wieprzowy-domowy-przepis.html