Wykonanie
Składniki: ( nie podaję dokładnych ilości bo wszystko
daję na tzw. oko)
wątróbka wieprzowa ( jeden płat)
serce - całepłuca - całeozorek - całykości na których jest
mięsko, ewentualnie kości z
golonkiskórki wieprzowe - nie za dużo bo pasztet będzie żelatynowaty - twardycoś tłustego(
słoninka, kawałek
boczku, )
marchewka - 1 duża, 2 mniejsze
czosnek2
jajkaprzyprawy (
sól,
pieprz mielony)jeżeli nie było kości z mięskiem dodaję ok 0,5kg
szynkiWykonanie:
Mięso ugotować razem z
marchewką do miękkości (około godziny, półtorej). Wystudzić. odlać 1-2szkl
bulion.Zmielić
mięso dwukrotnie - ja to robię na drobnym sitku, ten drugi raz
mielę na sitku do mielenia
maku. W drugim mieleniu też przepuścić
marchewkę - wtedy będzie ładnie widoczna w pasztecie,Doprawić
solą i
pieprzem według uznania. Dodać
jajka. Wszystko razem wymieszać dokładnie.Blaszkę/ formę na pasztet wysmarować
smalcem lub
masłem. Masę przełożyć do foremy, wyrównać uklepując masę. .Piec około godziny w temp. 180 o C. Powinien się ładnie zrumienić z wierzchu.Smacznego. Qulinarna Ania