Wykonanie
Bardzo popularne ciasto..a ja dawno nie robiłam..prawdę mówiąc całkiem o nim zapomniałam.5
jajek1 i 1/2 szkl.
cukru2 i 1/2 szkl.
mąki1/2 szkl.
oleju3/4 szkl.oranżady lub
wody2 łyżeczki
proszku do pieczenia1
cukier waniliowy3 łyżeczki
kakaoJajka utrzeć z
cukrem i
cukrem waniliowym, dodać
olej, oranżadę oraz 2 szkl.
mąki wymieszanej z
proszkiem do pieczenia.Ciasto podzielić na połowę . Do jednej dodać
kakao, do drugiej 2 kopiaste łyżki
mąki i dokładnie wymieszać [ oddzielnie]. Dno tortownicy wyłożyć papierem, a boki posmarować
masłem. Z każdej miski na zmianę nabierać ciasto łyżką i na zmianę lać na środek formy,aż do wyczerpania ciasta. Piec w piekarniku nagrzanym do 180oC ok. 40 minut na brązowy kolor (sprawdzić patyczkiem).